Bezovou marmeládu můžeme dochutit podle fantazie, nejčastěji vyrábíme s pomerančem, skořicí a hřebíčkem, nebo s citronem a hřebíčkem. Nebojte se experimentovat. Přidávám pro inspiraci oba receptíky.
Bezová marmeláda (želé) s citronem a hřebíčkem:
20 čerstvých bezových květů /otrhejte od stopek/ zalijte 750 ml převařené vody a nechejte v chladu do druhého dne.
Druhý den sceďte, přidejte šťávu z 1 citronu, 5ks hřebíčku, přidejte želírovací cukr dle návodu. Teplé nalévejte do sklenic, uzavřete a položte dnem vzhůru.
Bezová marmeláda (želé) s pomerančem a skořicí:
20 čerstvých bezových květů /otrhejte od stopek/ zalijte 750 ml převařené vody a nechejte v chladu do druhého dne. Druhý den sceďte, přidejte šťávu z 2 pomerančů, 1 lžičku skořice, 2 celé skořice, přidejte želírovací cukr dle návodu. Teplé nalévejte do sklenic, uzavřete a položte dnem vzhůru.
(PS: dobrá kombinace je i pomeranč/kardamon)