Tak téhle bylinkové marmeládě, říká moje vnučka „voňavá“. Ona to vlastně žádná marmeláda ve skutečnosti není, jen takové voňavé, ochucené želé, které je fajn třeba do bílého jogurtu, nebo na lehký, piškotový zákusek.
Do výroby se rády zapojují i děti – vnučka trhá meduňku, odpočítává koření a míchá, já hlídám, abychom na nějakou ingredienci nezapomněly. Meduňková marmeláda vznikla jednoho letního večera, kdy už jsem opravdu nevěděla, co s ní …
Postup:
Natrhejte asi 40 snítek meduňky před tím, než začne kvést a pokrájejte ji na cca 1 cm kousky (vnučka vloží do hrnce), přilijeme 750 ml převařené vody a necháme v chladu do druhého dne.
Druhý den přidejte 2 hřebíčky, kousek kardamonu a pomalu přiveďte k varu. Obsah hrnce přeceďte přes plátěný hadřík, přidejte šťávu i dužinu ze 4 citronů, přidejte 200g želírovacího cukru a povařte dle návodu (cca 7 minut). Teplé želé nalijte do sklenic, uzavřete a položte dnem vzhůru.