Máte pocit, že marmeláda z bezinek je nevýrazná a nepatří mezi vaše oblíbené? Zkuste jí ochutit vyzrálými švestkami a orientálním kořením. A pak si jedno zimní odpoledne upečte domácí vdolečky, namažte je marmeládou a dozdobte zakysanou smetanou. Výborný (ne příliš zdravý) gurmánský zážitek,…
Jak na tuto dobrotu?
Nežli se pustíte do vaření, obstarejte si košíček vyzrálých plodů bezu (otrhejte jednotlivé kuličky) a dvě plné kapsy vyzrálých švestky (ty vypeckujte).
Postup:
- 1kg omytých bezinkových plodů vložte do hrnce
- přidejte 500 g vypeckovaných švestek, nakrájených na čtvrtky
- 2 ks celé skořice
- 2 ks kardamonu
- posypte 1 kg třtinového cukru.
Vše řádně promíchejte a nechejte do druhého dne.
Druhý den přiveďte k varu a na mírném ohni povařte cca 1 hodinu. Občas vařečkou rozmělněte bezinky o stěnu hrnce (přidejte petol dle návodu, nebo velkého panáka slivovice) a teplé plňte do lahviček, které postavte dnem vzhůru (lze použít i jinou alternativní metodu).
Bezová marmeláda není jen výtečná pochoutka, můžete ji používat i jako lék na nemoci nervového původu, zejména na záněty trojklaného nervu a ischiatické bolesti. Užívejte 1 čajovou lžičku marmelády 5x denně.