Ptačinec žabinec (Stellaria media)

od | Bylinky v lidovém léčitelství

Nenápadný, drobný, plazivý plevel se svěžími, zelenými lístky a éterickým bílým kvítečkem, který lemuje cesty, trávníky, roste u zdí, na hřbitovech, u vodních ploch – je prostě všude a je ho hodně!

Od 17. století je o něm zmínka jako o léčivce. Používal se na léčbu svrabu a prašiviny, z pozdějších záznamů se dozvídáme, že byl úspěšně používán na léčbu tuberkulózy.

Ptačinec se sbírá od začátku dubna až do zimy.

Rostlina je chutnější před rozkvětem (má jemnou hráškovou chuť), běžně se však sbírá kvetoucí nať. Používá se za studena do salátů, lze z něho vyhotovit pesto, přidává se do krémových polévek, do špenátu, aj.

Ptačinec je celoroční zdroj vitamínu C, B1, B2, železa, zinku, manganu, rutinu, selenu, draslíku.

Použití:

Odvar se používá: při onemocnění ledvin, působí jako diuretikum, při revmatických potížích.

Koupel hojí rány, ekzémy, vředy na kůži, lupénku (účinnější je použití čerstvé šťávy).

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest