Bylinka, která roste sama, dobře se množí, dobře se zpracovává a výborně chutná….
V horkém létě osvěží džbánek s vodou, dvěma lžicemi bylinkového sirupu, snítkou meduňky, plátkem citronu nebo limetky a ledem.
Sbíráme listy i nať těsně před rozkvětem, za chladnějšího suchého počasí. /teplem se snižuje v bylině obsah silic/. Meduňka se suší velice obtížně – proto je nutné dodržet rychlost a teplotu do 35 °C.
Sirup: 20-30 celých stonků meduňky nasekáme najemno a vložíme do 1,5 lt zchladlé převařené vody a necháme v chladu 48 hodin. Přecedíme a pomalu zahříváme. Přidáme 1kg třtinového cukru a 1 sáček/20g/ kyseliny citronové a za stálého míchání necháme cukr rozpustit. Necháme 3 minuty přejít varem a plníme do lahví.
Meduňkové pesto s vlašskými ořechy:
2 a 1/4 hrníčku meduňkových lístků
3 stroužky česneku, oloupané
půl hrníčku vlašských ořechů
1 a půl lžíce citronové šťávy
3-4 lžíce olivového oleje
sůl
Do mixéru dejte česnek, meduňku a ořechy a rozmixujte najemno, ale ne úplně dohladka. Mixér nechte běžet na nízkou rychlost. Přidejte citronovou šťávu a pomalu přilévejte olej. Až se vše spojí, dosolte dle chuti. Použijte pesto jako omáčku k těstovinám nebo jej můžete použít jako náplň do slaných palačinek, či ujídat jen tak s čerstvým pečivem
Použití:
- Zklidňuje trávící trakt
- Zklidňuje srdeční potíže – srdeční neurózy, bušení
- Mírně snižuje krevní tlak
- Posiluje centrální nervový systém
- Používá se pro lehčí formy depresí, neurastenií
- Při infekčních průjmových chorobách
- U kojících žen při nebezpečí ztvrdnutí mléka ve žlázách
- Uvolňuje svalové napětÍ
Používá se jako součást bylinkový čajů.