Zpracování pupenů je náročnější záležitost. Běžné tinktury se připravují tak, že se bylinky zalijí alkoholem a nechají luhovat. Pupeny se zalévají směsí alkoholu a glycerolu, což umožní vyluhovat maximum účinných látek, které obsahují.
Návod na přípravu:
Brzy z jara, když březové pupeny jsou lepkavé a max. 1 cm velké, se vydáme na sběr. K výrobě tinktury postačí cca 1 hrst. Je důležité se rozhodnout, jakým způsobem tinkturu vyrobit.
Návod na přípravu: Připravíme si základní, liho-glycerinový roztok z 9 dílů 85 % glycerolu (pharma kvalita) a 13 dílů 60% alkoholu. Na 1 díl pupenů dáme 15 dílů liho-glycerinové směsi a necháme 3 týdny na teplém místě. Každý den protřepeme a po 3 týdnech scedíme. Nalijeme do tmavých lahviček a uchováváme v chladu.
Návod k užívání: 1kg tělesné hmotnosti = 1 kapka. Celkovou hmotnost vydělíme třemi – to je dávka která se 3x denně podává.
Březová tinktura je velice účinná na: játra a slinivku, používá se při chorobách ledvin a močových cest, vylučuje soli z těla, detoxikuje, na dnu, na revma, odvodňuje.