Devětsilová tinktura

od | Domácí bylinkové tinktury

Dle starých záznamů se Devětsil používal již cca v 16. století. Sušený kořen rozemletý na prášek se smíchal s vínem a užíval se proti virovým nemocem a moru.

Až se vydáte do mokřin a na břehy potoků sbírat kořeny, netrhejte prosím květy. Nikterak je nevyužijete, neb u devětsilu se sbírá pouze kořen. Rozjímejte a dívejte se, jak se včelky a hmyzáci pasou na první dobrůtce. Ještě jsem chtěla dodat, že děvětsil lékařský je ten, který kvete růžovo-fialově (nikoliv bíle!). Kořeny můžete usušit, nebo z nich připravit tinkturu.

Při užívání buďte opatrní – Devětsil obsahuje pyrolizidinové alkaloidy, které při dlouhodobém používání mohou poškodit játra.

Návod na přípravu tinktury:

Jarní devětsilové kořeny omyjeme, nakrájíme keramickým nožem na drobné kousíčky, které volně vsypeme do láhve s uzávěrem (cca do 3/4). Zalijeme 60% alkoholem a necháme macerovat tři týdny. Poté slijeme a uschováme v tmavé lahvičce na chladném místě.

Užívejte opatrně, max. 3 týdny, 3x denně 15 kapek

V lidovém léčitelství se devětsil používá:

  • proti cizopasníkům
  • jako diuretikum
  • k vyvolání menstruace
  • na záněty (pomáhá velmi rychle – artritida, dna, srdeční choroby)
  • proti bolení hlavy (migrény)
  • na bolesti zad
  • posiluje imunitu

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest