Zelené ořechy na sladko-kyselo

od | Babské rady

Trochu netradiční recept, ale rozhodně stojí za vyzkoušení.

30ks zelených ořechů /červnových, které ještě nemají skořápku/, propíchejte jehlicí a dejte do lahve s uzávěrem.

Zalijte nálevem 20% slaného roztoku. Ořechy zatěžkejte, aby byly pod hladinou nálevu (nejlépe čistým kamenem) a nechejte 6 dnů. Po 6 dnech nálev sceďte, ořechy přelijte novým nálevem a opět nechejte 6 dnů. Poté slijte a nechte ořechy 3 dny schnout na světle /ideální je rozložit ořechy na síto, aby mohl nálev okapat, nelekněte se, úplně zčernají/.

Po třech dnech svařte 150g cukru a 0,5 lt octa se dvěma lžícemi mletého koření /pepř, hořčičné semínko, nové koření, bobkový list, kousek zázvoru, fenykl. Černé ořechy naskládejte do sklenic, zalijte nálevem a hodinu pomalu sterilujte. Láhve s ořechy nechejte 6 měsíců zrát. Když to spočítáte, načínají se na silvestra, jako delikateska k obloženým mísám.

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest