Rozlišujeme tři typy zánětu mandlí (angíny): akutní , hnisavý a chronický.
Při akutním zánětu pociťuje nemocný píchání a škrábání v krku, polykací potíže a někdy také dráždění ke kašli. Cítí se být malátný a nemocný a dostává mírnou horečku spojenou se zimnicí a bolestí hlavy. Krční mandle otékají a jejich okolí zčervená. Tato angína je částečným projevem akutní infekce dýchacích cest.
Hnisavý zánět mandlí se zpočátku projevuje stejně jako akutní. Navíc zduří lymfatické uzliny a v brázdách mandlí se tvoří bělavé až žluté čepy, které se dají vytlačit špachtlí a nepříjemně zapáchají. Příčinou hnisavé angíny je bakteriální infekce.
U chronického zánětu mandlí obtíže často chybějí. Jenom dochází k pocitu, jako by bylo v krku cizí těleso a v uchu jako by bylo napětí. Toto onemocnění může být nebezpečné pro celý organismus, protože ze zaníceného ložiska se krví šíří choroboplodné zárodky. Vzhledem k možnosti vážných následných onemocnění se zánět mandlí nikdy nesmí brát na lehkou váhu. Po prvních náznacích patří nemocný na lůžko a měl by na něm setrvat až do odeznění akutních projevů, jako horečka a polykací potíže.
Ve výživě pacienta se nesmí zapomínat na dostatečný přísun vitamínu C.
…
Priessnitzův obklad
Při bolesti v krku a zduřelých mízních uzlinách dáváme Priessnitzův obklad. Mokrý šátek přiložíme na krk a přes něj teplý vlněný šátek. Tak necháme pacienta odpočívat jednu až dvě hodiny.
…
Sléz
Obsah slizu ve slézu pomáhá při zánětu mandlí. Vrchovatou lžičku slézu máčíme 12 hodin v šálku studené vody. Pak studenou násadu lehce ohřejeme a přecedíme. Za den vypijeme pozvolna dva až tři šálky. Denní porci si můžeme dát do předehřáté termoláhve, jinak bychom museli vychladlý čaj vždy před pitím ohřívat ve vodní lázni.
…
Míchaný čaj
Při zánětu mandlí se ke kloktání doporučuje čaj ze stejného množství třezalky a přesličky.
Vrchovatou lžičku bylin spaříme v šálku horkou vodou, necháme půl minuty vyluhovat, přecedíme a výluhem kloktáme několikrát denně.
…
Přeslička
Vrchovatou lžičku přesličky spaříme v šálku horkou vodou, necháme půl minuty luhovat, přecedíme a teplým výluhem několikrát denně kloktáme.