Zánět mandlí

autor: | Bylinkové recepty (převzaté)


Rozlišujeme tři typy zánětu mandlí (angíny): akutní , hnisavý a chronický.

Při akutním zánětu pociťuje nemocný píchání a škrábání v krku, polykací potíže a někdy také dráždění ke kašli. Cítí se být malátný a nemocný a dostává mírnou horečku spojenou se zimnicí a bolestí hlavy. Krční mandle otékají a jejich okolí zčervená. Tato angína je částečným projevem akutní infekce dýchacích cest.

Hnisavý zánět mandlí se zpočátku projevuje stejně jako akutní. Navíc zduří lymfatické uzliny a v brázdách mandlí se tvoří bělavé až žluté čepy, které se dají vytlačit špachtlí a nepříjemně zapáchají. Příčinou hnisavé angíny je bakteriální infekce.

U chronického zánětu mandlí obtíže často chybějí. Jenom dochází k pocitu, jako by bylo v krku cizí těleso a v uchu jako by bylo napětí. Toto onemocnění může být nebezpečné pro celý organismus, protože ze zaníceného ložiska se krví šíří choroboplodné zárodky. Vzhledem k možnosti vážných následných onemocnění se zánět mandlí nikdy nesmí brát na lehkou váhu. Po prvních náznacích patří nemocný na lůžko a měl by na něm setrvat až do odeznění akutních projevů, jako horečka a polykací potíže.

Ve výživě pacienta se nesmí zapomínat na dostatečný přísun vitamínu C.

Priessnitzův obklad

Při bolesti v krku a zduřelých mízních uzlinách dáváme Priessnitzův obklad. Mokrý šátek přiložíme na krk a přes něj teplý vlněný šátek. Tak necháme pacienta odpočívat jednu až dvě hodiny.

Sléz

Obsah slizu ve slézu pomáhá při zánětu mandlí. Vrchovatou lžičku slézu máčíme 12 hodin v šálku studené vody. Pak studenou násadu lehce ohřejeme a přecedíme. Za den vypijeme pozvolna dva až tři šálky. Denní porci si můžeme dát do předehřáté termoláhve, jinak bychom museli vychladlý čaj vždy před pitím ohřívat ve vodní lázni.

Míchaný čaj

Při zánětu mandlí se ke kloktání doporučuje čaj ze stejného množství třezalky a přesličky.
Vrchovatou lžičku bylin spaříme v šálku horkou vodou, necháme půl minuty vyluhovat, přecedíme a výluhem kloktáme několikrát denně.

Přeslička

Vrchovatou lžičku přesličky spaříme v šálku horkou vodou, necháme půl minuty luhovat, přecedíme a teplým výluhem několikrát denně kloktáme.

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest