Krásný čas nadcházejícího zimního Slunovratu si lze zpříjemnit rituálem „Punčovým“. Jeho kvality a sílu ocení zejména ti, kteří se budou toulat přírodou a chladivé počasí jim pronikne až ke kostem…
Pro inspiraci přidávám několik receptíků na vyzkoušení :
ZÁZVOROVÝ ZAHŘÍVACÍ VÁNOČNÍ PUNČ
- Předem si připravte kvalitní černý čaj z 1 lt vody a 1 lžíce sypaného čaje.
- Do čaje přidejte 2 polévkové lžíce najemno strouhaného zázvoru,
- Kousek skořice
- 5 hřebíčků,
- 1 badyán,
- kousek vanilky /nebo vanilkový cukr/
- 200 ml rumu,
- 200 ml červeného vína,
- 2 lžíce medu,
- šťávu z půlky pomeranče,
- 3 kolečka omytého citronu
Vše povařte na mírném ohni 5 minut
SCHERRY VÁNOČNÍ PUNČ
- V 500 ml vody povařte 7 cm zázvoru pokrájeného na tenké plátky,
- Přidejte kousek skořice,
- 3 plátky pomeranče,
- 3 plátky citronu,
- 3 hřebíčky,
- 3 lžíce třtinového cukru.
- V 200 ml vody si připravte silný černý čaj /1 rovná lžíce/
- Povařené koření přecedíme a smícháme s čajem a nakonec přidáme 100 ml Scherry (v nouzi postačí i starý dobrý R.u.M)
PUNČ S OVOCEM
- Připravte si 500 ml silného černého čaje.
- Přidejte 4 plátky citronu,
- šťávu z půlky pomeranče,
- 5 hřebíčků,
- kousek vanilky,
- jeden badyán,
- 2 lžíce třtinového cukru a vše povařte na mírném ohni 2 minuty
- Přidejte 1 litr červeného vína.
- Do sklenek vložte čerstvé ovoce – jablka, hrušky, ananas, zalijte 150 ml rumu a dolijte připravenou směsí.