Červencové dny jsou prosyceny nepopsatelnou, lehce nahořklou, mandlovou vůní kvetoucích tužebníků. Podél potůčků, v mokřadech, na hrázích i pod lužními lesy láká tančící hmyzáky a dobrodružně naladěné bylinkáře či bylinkářky, které neodradí žádné nebezpečí. Ta chuť prostě stojí za to! Nasaďte holiny a posbírejte čerstvě nakvetlé tužebníky (cca 50květů). Nechejte je alespoň 2 hodinky venku, aby drobní, černí broučci mohli vylézt a vrátit se do svých domovů.
Výroba tužebníkového lahodného sirupu:
Do 2lt studené převařené vody vhoďte cca 50 květů (tak, aby byly pod hladinou). Přidejte 2 oloupané a odpeckované citrony a nechejte v chladu 24 hodin. Druhý den opatrně ohřívejte k varu a ihned odstavte. Nechte luhovat ještě 10 minut, poté sceďte a přidejte 2 kg třtinového cukru (pro konzervaci přidejte ještě šťávu ze 2 citronů nebo lžičku kyseliny citronové) Míchejte do rozpuštění cukru, sirup pak nalijte do lahví a uskladněte v chladu.
Nechte se překvapit jemnou chutí, připomínající hořké mandle.