Tužebníkový domácí sirup

Červencové dny jsou prosyceny nepopsatelnou, lehce nahořklou vůní kvetoucích tužebníků.

Podél potůčků, v mokřadech, na hrázích i pod lužními lesy láká tančící hmyzáky a dobrodružně naladěné bylinkáře či bylinkářky, které neodradí žádné nebezpečí. Ta chuť prostě stojí za to!

Nasaďte holiny a posbírejte čerstvě nakvetlé tužebníky (cca 50květů). Nechejte je alespoň 2 hodinky venku, aby drobní černí broučci mohli vylézt a vrátit se do svých domovů.

Výroba tužebníkového lahodného sirupu:

Do 2lt studené převařené vody vhoďte cca 50  květů (tak, aby byly pod hladinou). Přidejte 2 oloupané a odpeckované citrony a nechejte v chladu 24 hodin.

Druhý den opatrně ohřívejte k varu a ihned odstavte. Nechte luhovat ještě 10minut, poté sceďte a přidejte 2kg třtinového cukru (pro konzervaci přidejte ještě šťávu ze 2 citronů nebo lžičku kyseliny citronové) Míchejte do rozpuštění cukru, sirup pak nalijte do lahví a uskladněte v chladu.

Nechte se překvapit jemnou chutí, připomínající hořké mandle.

Bylinkové sirupy nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Aktuální akce

Bylinková škola

podzim 2019/léto 2020

Bližší info zde ....


Podzimní Šamanské poznávání rostlin na "Starém mlýně"

spojené s křtem naší první knihy (Šumava)

1.11. – 3.11. 2019


Jak zpracovávat bylinky

aneb ZDRAVÁ RODINA 

16.11. 2019

jednodenní setkání (Benešov)



Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


Stránky plné astrologie a horoskopů mé kolegyně Efis


Inspirace na originální dárek

smiley


TOPlist