Trnkový džem s kořením

autor: | Domácí bylinné marmelády

Trpká, pikantní, neodolatelná, na palačinky jedinečná! Jiná slova na trnkovou marmeládu neznám, tu prostě musíte vyzkoušet!

Úspěch spočívá v tom, že není třeba spěchat. Klidně si trnky nechejte na keříku až do prvního mrazíku a teprve pak je otrhejte. Budou vyzrálé a jejich charakteristická trpkost se sníží. Pokud máte doma či na chalupě kamna, o to lépe. Staré recepty, vařené na kamnech, prostě mají něco do sebe!

Jak na to?

1 kg vyzrálých trnek pomačkejte mezi prsty (pecky nechejte, příjemně marmeládu provoní), přidejte 1/2 kg oloupaných, na menší kostičky nakrájených jablek, šťávu z půlky citronu, 2 ks celé skořice, 2 ks kardamonu, 5 ks hřebíčku, 1 litr vody a vše na pomalém ohni povařte cca 1,5 hodinu. Poté odstavte a nechejte do druhého dne.

Druhý den mírně zahřejte, obsah rozmačkejte a propasírujte přes sítko. Získanou šťávu odměřte a smíchejte s třtinovým cukrem v poměru 1:1. Povařte cca 50 minut, přidejte velkého panáka rumu a teplé nalévejte do skleniček, uzavřete a otočte dnem vzhůru.

Tip na ještě lepší džem:

Zbytek po prvním kvašení (výroba vína) přeceďte a propasírujte (a pak pokračujte podle výše uvedeného receptu).

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest