Třezalka tečkovaná, oblíbená a chutná bylinka se silným účinkem na celý organismus. Lidové léčitelství jí přiřklo zajímavé a energeticky silné názvy – čarovník, krevníček, svatojánská bylina, kvítí Panny Marie, bylinka sv. Jana.
Jak třezalkové víno připravíme?
Do 1 lt bílého polosuchého vína přidáme 50g čerstvých třezalkových květů. Necháme 14 dní macerovat, poté přefiltrujeme a uskladníme na chladném a tmavém místě.
Užívá se „jeden panák“ před jídlem.
Třezalka působí na:
- pocity úzkosti
- psychické napětí
- poruchy koncentrace
- apatii
- ovlivňuje pozitivně funkce jater, žlučníku a slinivky břišní
- působí protizánětlivě, antibioticky
- působí diureticky
- zlepšuje kvalitu cév
- používá se při léčbě hemoroidů
- pozitivně ovlivňuje látkovou výměnu
- působí podpůrně na roztroušenou sklerózu.