Kontakt

Lenka Martanová
mobil: +420 728 339 689 
email:bylinky@bylinkyproradost.cz

Pokud telefon nezvedám, pište prosím sms.


Osobní konzultace na adrese:
K Tužince 2357, Benešov

Stromy a keře

U stromů i keřů mívám odlišné vjemy energií nežli u  bylinek, které rostou na lukách. Bylinky žijí oproti stromům jen okamžik ve věčnosti stvoření. Ve stromech se odráží síla, mohutnost, vznešenost, ale i lehkost, jemnost a shovívavost. Desítky let nehybně stojí a pozorují své okolí. Proto jsou bytosti stromů tak trpělivé, laskavé a moudré.
Každý strom má cosi, co by se dalo nazvat „osobnost“. Duchové stromů jsou nádherné bytosti, mají paměť, mají inteligenci a mají vědomí svého druhu, které je spojuje. Duše stromů, které se dotýkají konečky svých větví, se vlastně něžně objímají…..

Až někdy půjdete do lesa nebo potkáte starý, osamělý strom, zastavte se a zaposlouchejte se do jeho zpěvu. Celý strom vydává tichou, velmi melodickou píseň. Obejměte jeho kmen a požádejte ho, aby vám ukázal svět tak, jak ho vidí on. Možná budete příjemně překvapeni, a možná nebudete jeho řeči rozumět. Komunikace s bytostmi stromů probíhá skrze naší srdeční čakru. Odložte starosti, posuzování, očekávání a všechny ty další zbytečnosti, které náš rozum udržuje při životě. Pokuste se jen být a vnímat svůj dech, tlukot svého srdce….a pak dovolte bytosti stromu, aby do vás vstoupila a promluvila….     a náhle se ocitnete uprostřed hlubokého ticha, které s vámi začne komunikovat………..

Z mých cest, zkušeností a poznámek jsem sestavila bylinář, který je vám níže k dispozici.

 

JASAN ZTEPILÝ – Fraxinus excelsior j

Jasan je jedním z dalších úžasných stromů s výraznými léčivými schopnostmi. V lidovém léčitelství není jeho používání až tak rozšířené, proto je nejvyšší čas se s jeho účinky seznámit:

V našem tradičním léčitelství je méně známé využití jasanové kůry, kterou sbíráme nejlépe z jarních prořez, koncem března až začátkem dubna (stromek pro tyto účely vyhledejte alespoň 5 letý).

Sběr listů je známější, listy se sbírají v červenci až srpnu (pouze jednotlivé lístky) a rychle se usuší ve stínu.

Téměř pozapomenutý je sběr jasanových semen.

Abychom pochopily léčivé účinky Jasanu, podíváme se do daleké historie, ve které naši Keltští předkové považovali jasan za nositele světla a jasu, neboť ho přiřazovali ke Slunci. Jeho energie nám prý dodává sílu, učí nás přijímat i dávat a učí nás dobře žít na Zemi a se Zemí. Duch jasanu dokáže propojit vnitřní a vnější světy, propojuje lidské bytosti s vesmírem, sjednocuje i mužskou a ženskou energii (stará severská mytologie zmiňuje, že muž byl stvořen z jasanu a žena z jilmu).

KŮRA JASANU, která obsahuje třísloviny, hořčiny a fraxin je častěji používání v TCM. Je řazena mezi byliny, které tzv. pročišťují vlhkou horkost (tj. symbolicky popsáno jako vodu v lidském těle, která nedostatečně proudí, stagnuje a může se kazit. K těmto stavům často dochází ve spodních částech těla).

Používá se:

  • na záněty střev
  • záněty v oblasti gynekologické
  • podobné potíže v oblasti prostaty a varlat.

LIST JASANU, který obsahuje pryskyřice, flavonové glykosidy, organické kyseliny, tříslovin, cukry, vonné silice, tanin se používá:

  • na odvodnění
  • čistění krve
  • detoxikaci organismu
  • vylučování solí z organismu
  • revmatismus
  • DNU
  • Snižuje krevní tlak
  • Zevně se odvar z listů používá na omývání špatně se hojících ran a bércových vředů (Mast z jasanových listů se používá na proleženiny)

SEMENA JASANU se používají:

  • na posílení sleziny a ledvin

 

Šamanská cesta na téma: Jak mi může jasan pomoci.

Když si vezmete kousek kůry jasanu a zavřete oči, obklopí vás ticho a zvláštní bílá záře. Bytost jasanu, vysoká, štíhlá, která je též utkána z té bílé světelné záře, mi neustále opakovala, ať si přiložím kus kůry na oči. Pocit z toho byl příjemný a chladivý. Cítila jsem, jako kdyby vlhkost z jeho kůry přešla do mých očí a když jsme „léčbu“ ukončili, kůra byla úplně suchá. Pocit v mých očí byl úlevný, zmizel i lehký tlak z čela.  (TCM kůru skutečně používá na udržení potřebné vlhkosti a odstranění horkosti).

 

Kdouloň obecná

Kdouloň má velké, krásné a aromatické plody tvarem připomínajícím hrušky sytě žluté barvy.

Patří mezi odrůdy, které se pěstovaly již ve starověku. Plody se sklízí koncem října, kdy dosahují plné zralosti (nejlépe po prvním mrazíku).

Čerstvé jsou v našich podmínkách hůře poživatelné, proto je třeba plody tepelně zpracovat, aby změkly a rozvinuly své aroma.

Číst dále

MIŠPULE OBECNÁ – Mespilos germanica

Když jsme hledaly staré odrůdy, zaujal nás strom s jménem Mišpule. Zvědavě jsme ho chodili pozorovat, má krásné, u nás neobvyklé listy a plody, které vypadají jako mini granátová jablka v hnědém, kožovitém kožíšku. Plody se konzumují poté, co přešly mrazem (přiznám se, jedla jsem chutnější). Zmínky o jejich léčivých účincích nalezneme již ve starověku (12. století). Ze stromku, který se nejvíce podobá jabloni, se sbírají listy, květy a plody.

Plod obsahuje 10% rostlinného cukru, vlákninu, kyseliny (nejvíce kyselinu jablečnou), vitamín C, B2, sodík, hořčík, vápník, draslík.

Užívání plodu prý napomáhají snižovat hladinu cholesterolu, udržuje v kondici kardiovaskulární systém, čistí trávící trakt, staví průjmy, mírní záněty dýchacích cest a dodává tělu energii.

Plody mišpulí jsou jedlé až po přemrznutí – změknou a vydávají příjemnou vůni. Lze z nich připravit sirup, likér, víno i marmeládu (mají vysoké % pektinů).

Víno z mišpulí:

Vyzkoušejte lahodný nápoj starověkých kuchyní. Frťánek mišpulového vína dodá našemu tělu pektiny, vitamín C a B2, sodík, draslík, hořčík a vápník.

Jak na to?

2,5 kg mišpulí (přešlých mrazem) řádně očistíme od chloupků (něco jako čištění šípku!)

450 ml vody svaříme s 450g třtinového cukru a horkým roztokem přelijeme očištěné mišpule.

Necháme vychladnout, rozmixujeme a přendáme do demižonu.

Přidáme živnou sůl pro kvasinky, 2g kyseliny citronové a vinné kvasinky.

Demižon uzavřeme, opatříme kvasnou zátkou a v teple necháme vykvasit.

Po ukončení kvasného procesu přefiltrujeme přes aktivní uhlí a stočíme do lahví.

Podáváme vychlazené!

 

Z listů mišpulí se vyrábí výborný sirup na kašel.

Aktuální akce

Naše kniha

kniha

Putování do říše rostlin I.

Novoroční triturace posvátného JMELÍ

10.1.2021 13.00 - 18.00 Benešov u Prahy

Bližší info zde ....


Koření v léčitelské praxi

23.1.2021 13.00 - 18.00 Benešov u Prahy

Bližší info zde ....


Poznávání rostlin vlastní zkušeností Triturace KŘIŠŤÁLU

24.1.2021 13.00 - 18.00 Benešov u Prahy

Bližší info zde ....


Bylinková škola II. DIAGNOSTIKA

6-7.2.2021 Benešov u Prahy

Bližší info zde ....


Bylinková škola I.

Zahájení 27-28.2.2021

Bližší info zde ....


TOPlist