Sběr listů je známější, listy se sbírají v červenci až srpnu (pouze jednotlivé lístky) a rychle se usuší ve stínu.
Téměř pozapomenutý je sběr jasanových semen.
Šamanská cesta na téma: Jak mi může jasan pomoci.
Když si vezmete kousek kůry jasanu a zavřete oči, obklopí vás ticho a zvláštní bílá záře. Bytost jasanu, vysoká, štíhlá, která je též utkána z té bílé světelné záře, mi neustále opakovala, ať si přiložím kus kůry na oči. Pocit z toho byl příjemný a chladivý. Cítila jsem, jako kdyby vlhkost z jeho kůry přešla do mých očí a když jsme „léčbu“ ukončili, kůra byla úplně suchá. Pocit v mých očí byl úlevný, zmizel i lehký tlak z čela. (TCM kůru skutečně používá na udržení potřebné vlhkosti a odstranění horkosti).
Kdouloň má velké, krásné a aromatické plody tvarem připomínajícím hrušky sytě žluté barvy.
Patří mezi odrůdy, které se pěstovaly již ve starověku. Plody se sklízí koncem října, kdy dosahují plné zralosti (nejlépe po prvním mrazíku).
Čerstvé jsou v našich podmínkách hůře poživatelné, proto je třeba plody tepelně zpracovat, aby změkly a rozvinuly své aroma.
2,5 kg mišpulí (přešlých mrazem) řádně očistíme od chloupků (něco jako čištění šípku!)
450 ml vody svaříme s 450g třtinového cukru a horkým roztokem přelijeme očištěné mišpule.
Necháme vychladnout, rozmixujeme a přendáme do demižonu.
Přidáme živnou sůl pro kvasinky, 2g kyseliny citronové a vinné kvasinky.
Demižon uzavřeme, opatříme kvasnou zátkou a v teple necháme vykvasit.