Smrkový sirup (vařený)

od | Dub 8, 2021 | Domácí bylinné sirupy

Hustý sirup ze smrkových výhonků je chuťově odlišný od cukrových medů lipových, bezových, sedmikráskových, pampeliškových, levandulových a jiných….

Je to mezi sirupy lahůdka. Možná se budete ptát, proč výhonky neprosypávám cukrem a nedávám přednost tomuto  „za studena“ vyrobenému typu sirupu. Též ho vyrábím, ale alchymie výrobních procesů a dodržování určitých postupů tvoří z použitých surovin substance, které pracují v našem organismu na mnoha úrovních. Za studena vyrobený sirup sice dodá tělu vitamíny, zejména vitamín C, ale vařený získá z výhonů cennější složky – jednou z nich jsou pryskyřice, které silně působí na záněty. A co se týče cukru – již páter Ferda věděl, že tepelné zpracování cukru a jeho „zkaramelizování“ učiní z tolik obávané kyselinotvorné látky zásadotvornou.

Každoročně koncem dubna netrpělivě vyhlížím, kdy se objeví nové, jarní výhony (při sběru výhonů mějte na paměti, že odlomený výhon je budoucí větvička, sbírejte prosím s respektem a pouze pro svou potřebu). Na výrobu sirupu jsou nejvhodnější výhony od 1,5 cm do 3 cm.

Přidávám dva způsoby, kterými lze cukrový smrkový med připravit:

1. Naplňte 5lt hrnec smrkovými výhonky (max. 2-3 cm), přidejte tři omyté, pokrájené citrony (pečlivě vyberte pecičky, aby sirup nezhořkl) a zalijte studenou vodou. Pomalu přiveďte k varu a povařte 15 minut, poté odstavte a po vychladnutí nechejte na chladném místě do druhého dne. Druhý den mírně ohřejte a přeceďte přes plátýnko. Kolik získáte tekutiny, tolik přidejte třtinového cukru a na mírném ohni vařte 1,5-2 h do medové konzistence (Vařte v širokém hrnci, aby se tekutina co nejdříve odpařila, někdy je třeba čas prodloužit až na 4 hodiny). Sirup je hotov, když ucítíte karamelizující vůni. Nalijte teplé do lahví, uzavřete a otočte dnem nahoru.

2. 5lt zavařovací sklenici naplňte výhonky, zalijte studenou vodou a uzavřete. Láhev umístěte na slunce a nechejte 5 dní. Poté slijte (a vymačkejte přes plátěný hadřík), přidejte hrst pokrájených listů jahodníku, 1 pokrájený citron (bez pecek) a povařte 20 minut.

Obsah opět přeceďte, přidejte třtinový cukr v poměru 1:1 a vařte do zhoustnutí. Teplé naplňte do uzavíratelných sklenic.

Užívejte preventivně ráno 1 čajovou lžičku na posílení imunity, nebo přidávejte do čaje.

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest