Od malička jsem je pozorovala. Sytě žluté, chorošovité houby, které rostly v sadu na starých slivoních. Nikdy je nikdo nesbíral. Později jsem je objevila i na starých, polorozpadlých dubech, akátech, topolech i břízách. Stále hledám odvahu je ochutnat. V posledních letech ubylo starých stromů i sírovců. Přibylo konzumentů. Mnoho lidí mi shodně potvrdilo, že jde o houbu lahodnou, z které lze udělat klasický řízek, čínu nebo guláš. Myslím, že mi zůstane touha věčného zvědavce a badatele. Konzumace ve větším množství prý může způsobit citlivějším jedincům halucinace.
Více než kulinářský zážitek mi udělalo radost zjištění, že Sírovec je houba léčivá.
- má imunostimulační účinky
- antivirální účinky
- antioxidační účinky
- protirakovinné účinky
- potlačuje Candida albicans
Sírovec lze také použít jako podpůrnou léčbu na vše, co se týká slinivky. Pokud nevíte, jak houby k léčení zpracovávat, pokuste se je jen usušit a umlít. Budete-li mít chuť experimentovat, na mých stránkách naleznete návod, jak připravit z hub tinkturu.