Zralé šípky obsahují vysoké procento vitamínů C, vitamín A, K, B1, B2, PP, vápník a rutin. O léčivých účincích šípků jsem našla ve starých herbářích zmínky již v 11. století.
Na výrobu si vyšetřete alespoň půl dne. Až se vydáte sbírat šípkové plody, zvolte čas, kdy jsou ještě tvrdé, a přitom těsně před změknutím. Tyto vyzrálé plody dají sirupu vynikající chuť a pro zpracování tohoto typu jsou nejvhodnější.
Sirup lze vyrobit dvěma způsoby – buď budete šípky půlit a čistit od chloupků a semínek, nebo šípky rozdrtíte a přecedíte přes velmi jemné pláténko. (Já volím tu pracnější cestu – půlit a čistit, zatím jsem nenašla takové plátno, které by zachytilo úplně všechny chloupky).
Návod na přípravu:
2 kg zralých šípků pečlivě vyčistíme (nebo rozdrtíme v mixéru), přidáme 4lt vody a povaříme na mírném ohni 20-30 minut. (podle chuti můžeme přidat vanilku nebo kousek zázvoru). Přecedíme přes plátěný hadřík, přidáme 3 kg třtinového cukru a necháme rozpustit. Teplý sirup naléváme do lahví a uzavřeme.
Přínos šípků pro naše zdraví:
- podporuje imunitu,
- napomáhá detoxikaci,
- má močopudné účinky,
- čistí a podporují činnost ledvin a močových cest,
- je prevencí proti vzniku rakoviny,
- zlepšuje tvorbu krve,
- podporuje tvorbu kostí,
- zlepšují kvalitu nehtů a vlasů,
- zlepšuje anemické stavy,
- mírně ředí krev.