Šípkový sirup

autor: | Domácí bylinné sirupy

Zralé šípky obsahují vysoké procento vitamínů C, vitamín A, K, B1, B2, PP, vápník a rutin. O léčivých účincích šípků jsem našla ve starých herbářích zmínky již v 11. století.

Na výrobu si vyšetřete alespoň půl dne. Až se vydáte sbírat šípkové plody, zvolte čas, kdy jsou ještě tvrdé, a přitom těsně před změknutím. Tyto vyzrálé plody dají sirupu vynikající chuť a pro zpracování tohoto typu jsou nejvhodnější.

Sirup lze vyrobit dvěma způsoby  – buď budete šípky půlit a čistit od chloupků a semínek, nebo šípky rozdrtíte a přecedíte přes velmi jemné pláténko. (Já volím tu pracnější cestu – půlit a čistit, zatím jsem nenašla takové plátno, které by zachytilo úplně všechny chloupky).

Návod na přípravu:

2 kg zralých šípků pečlivě vyčistíme (nebo rozdrtíme v mixéru), přidáme 4lt vody a povaříme na mírném ohni 20-30 minut. (podle chuti můžeme přidat vanilku nebo kousek zázvoru). Přecedíme přes plátěný hadřík, přidáme 3 kg třtinového cukru a necháme rozpustit. Teplý sirup naléváme do lahví a uzavřeme.

Přínos šípků pro naše zdraví:

  • podporuje imunitu,
  • napomáhá detoxikaci,
  • má močopudné účinky,
  • čistí a podporují činnost ledvin a močových cest, 
  • je prevencí proti vzniku rakoviny,
  • zlepšuje tvorbu krve,
  • podporuje tvorbu kostí,
  • zlepšují kvalitu nehtů a vlasů,
  • zlepšuje anemické stavy,
  • mírně ředí krev.

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest