Šípkový sirup je velmi pracný, ale chcete-li na zimu účinný prostředek na posílení imunity, určitě ho vyzkoušejte. Vyzrálé plody šípkových keřů jsou vynikajícím prostředkem k posílení ledvin, obsahují vysoký podíl vitamínu C (zejména čerstvé), dále vitamíny skupiny A, B.
Kyselina askorbová v plodech působí jako antioxidant, zlepšuje vstřebávání železa a pracuje i na úrovni metabolismu bílkovinných aminokyselin.
Kombinace včelího medu s vyzrálými šípky se tak stává lahůdkou, plnou prospěšných látek. Děti ocení lehce nakyslou ale přesto sladkou chuť a jejich maminky to, že nebudou v podzimním čase věčně nachlazené.
Jak tuto dobrůtku připravíme?
Na 250g medu budeme potřebovat 250g očištěných šípků (každý šípek očistíme od „bubáka“, rozřízneme a důkladně očistíme od semínek a chloupků. Rozpůlené a vyčištěné šípky opereme a necháme na sítku okapat a poté je pokrájíme (keramickým nožem) na drobné části.
Do polotekutého včelí medu vmícháme pokrájené šípky a uskladníme ve sklenici s uzávěrem v chladničce. Po cca 2 měsících promíchejte (šípky „ztekutí“).
V zimě si můžete každý den ráno pochutnáme na jedné lžičce (výborná je i do vločkové kaše slzovky nebo do bílého jogurtu). Na zimu vystačí dvě zavařovací sklenice.