Pokud si netroufáte na klasické šípkové víno a máte obavu, že vyrobíte ocet, zkuste likér, který se vám povede na 100%.
Nasbírejte si šípky přešlé prvním mrazíkem, budou vyzrálé a nasládlé. Občas se vám některý rozmázne v ruce, ale pro výrobu likéru to nevadí, naopak. Šípky před naložením pomačkám nebo rozmixuji, aby rozvinuly svoji charakteristickou chuť. Šípky před naložením nepotřebují žádnou speciální úpravu.
Postup výroby:
2 kg omytých šípků ze kterých odstraňte „bubáky“ a nasypte stejným dílem do dvou 5lt sklenic. Přidejte do každé láhve: 4 lžíce hrozinek, omytou kůru ze 2 pomerančů a z 2 citronů, 4 celé skořice, 10ks hřebíčku, 10 kuliček nového koření – vše zalijte cca 0,4 lt vroucí vody. Až tato fáze vystydne, přidejte 2 lt alkoholu /postačí 40%vodka/ a nechejte tři týdny odležet.
Po 3 týdnech odstraňte pevné ingredience (skořice, hřebíček, nové koření) a obsah rozmixujte ponorným mixérem. Nechejte macerovat ještě týden, poté slijte (při filtraci použijte velmi hustou tkaninu) a přidejte 1 kg medu. (Med se v alkoholu obtížně rozpouští, je třeba obsahem delší dobu míchat). Nalijte do lahví a necháme dozrát 2-3 měsíce v chladu