Šípková marmeláda patří mezi ty nej…
Nej-pracnější, nej-náročnější na čas a nej-lepší, co se chutí týče. Je to taková ta pravá, babičkovská marmeláda, za kterou by málokdo hledal hodiny trpělivé práce spojené s trháním, čištěním a následujícím vařením. Každý rok uvařím „obřadně“ tři malé skleničky a nikomu ji nedám ani ochutnat. Jen ať si tu dřinu každý vyzkouší…
Postup:
Natrhejte si cca 2 kg zralých šípků, které budete muset očistit, to znamená odstranit „bubáčka“, plod podélně rozříznout a lžičkou pečlivě odstranit jadérka a chloupky. Rozpůlené šípky řádně promyjte a usušte na utěrce. Odvažte vyčištěné šípky (ze 2 kg by měl zůstat 1 kg čisté hmoty).
Do hrnce s 1 kg čistých šípků přidejte 200 ml vody, 200 ml červeného vína a povařte 30 minut. Pak vše rozmixujte. Přidejte 1 kg oloupaných, nadrobno nakrájených jablek. ze 2 pomerančů šťávu i s dužninou, 2 lžičky sušené pomerančové kůry a 1800g želírovacího cukru 1:1. Vše přivedeme k varu, povaříme 7-10 minut a teplé plníme do sklenek, které postavíme dnem vzhůru