ŠÍPEK PLOD

Plod šípku je úžasnou zásobárnou vitamínu C, B, P, K, draslíku, hořčíku, vápníku, rutinu, karotenu, organických kyselin, tříslovin,….

Šípek používáme na:

záněty močových cest a ledvin, jako močopudný prostředek, prevence proti bakteriím a infekcím, zpevňuje žíly a cévy,
Šípek na sušení trháme koncem září – října. Vybíráme pouze tvrdé, vyzrálé plody, které očistíme, omyjeme a usušíme.

 

Sušit lze několika způsoby:

1. volně rozložit na síto a nechat pozvolna uschnout /trvá cca 14 dní/.

2. v troubě či sušičce – nechat cca 4-5 hodin při 60 stupních a poté nechat volně dosušit.

Správně usušený šípek je tmavočervený až hnědočervený, který při zmáčknutí praskne a rozdrolí se.

 

Příprava šípkového čaje z celých plodů:

do 2lt studené vody dáme 2 hrsti sušených šípků a necháme přes noc macerovat. Druhý den ohřejeme na 70 stupňů, scedíme a ochutíme medem. Kvalitnější a chutnější je druhý macerát.

Šípkový čaj se nevaří, aby si zachoval vitamín C.

Příprava šípkového čaje z drcených šípků:

Postup je stejný, pouze plody šípku rozdrtíme a macerát přecedíme skrze pláténko /chloupky z šípků dráždí ke kašli/

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Aktuální akce

Bylinková škola

podzim 2019/léto 2020

Bližší info zde ....


Podzimní Šamanské poznávání rostlin na "Starém mlýně"

spojené s křtem naší první knihy (Šumava)

1.11. – 3.11. 2019


Jak zpracovávat bylinky

aneb ZDRAVÁ RODINA 

16.11. 2019

jednodenní setkání (Benešov)



Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


Stránky plné astrologie a horoskopů mé kolegyně Efis


Inspirace na originální dárek

smiley


TOPlist