Plod šípku je úžasnou zásobárnou vitamínu C, B, P, K, draslíku, hořčíku, vápníku, rutinu, karotenu, organických kyselin, tříslovin,….
Šípek používáme na: záněty močových cest a ledvin, jako močopudný prostředek, jako prevence proti bakteriím a infekcím, zpevňuje žíly a cévy,
Plody šípku (k sušení na čaj) se sklízí koncem září – října. Vybíráme pouze tvrdé, vyzrálé plody, které očistíme, omyjeme a usušíme.
Sušit plody šípku lze několika způsoby:
1. volně rozložit na síto a nechat pozvolna uschnout /trvá cca 14 dní/.
2. v troubě či sušičce – nechat cca 4-5 hodin při 50 stupních a poté nechat volně dosušit.
Správně usušený šípek je tmavočervený až hnědočervený, který při zmáčknutí praskne a rozdrolí se.