Kontakt

Lenka Martanová
mobil: +420 728 339 689 
email:bylinky@bylinkyproradost.cz

Pokud telefon nezvedám, pište prosím sms.


Osobní konzultace na adrese:
K Tužince 2357, Benešov

ŠÍPEK PLOD

Plod šípku je úžasnou zásobárnou vitamínu C, B, P, K, draslíku, hořčíku, vápníku, rutinu, karotenu, organických kyselin, tříslovin,….

Šípek používáme na: záněty močových cest a ledvin, jako močopudný prostředek, jako prevence proti bakteriím a infekcím, zpevňuje žíly a cévy,

Šípek na sušení trháme koncem září – října. Vybíráme pouze tvrdé, vyzrálé plody, které očistíme, omyjeme a usušíme.

Sušit plody šípku lze několika způsoby:

1. volně rozložit na síto a nechat pozvolna uschnout /trvá cca 14 dní/.

2. v troubě či sušičce – nechat cca 4-5 hodin při 60 stupních a poté nechat volně dosušit.

Správně usušený šípek je tmavočervený až hnědočervený, který při zmáčknutí praskne a rozdrolí se.

Příprava šípkového čaje z celých plodů:

Do 2lt studené vody dáme 2 hrsti sušených šípků a necháme přes noc macerovat. Druhý den ohřejeme na 70 stupňů, scedíme a ochutíme medem. Kvalitnější a chutnější je druhý macerát.

Šípkový čaj se nevaří, aby si zachoval vitamín C.

Příprava šípkového čaje z drcených šípků:

Postup je stejný, pouze plody šípku rozdrtíme a macerát přecedíme skrze pláténko /chloupky z šípků dráždí ke kašli/.

Aktuální akce

Naše kniha

kniha

Putování do říše rostlin I.

Novoroční triturace posvátného JMELÍ

10.1.2021 13.00 - 18.00 Benešov u Prahy

Bližší info zde ....


Koření v léčitelské praxi

23.1.2021 13.00 - 18.00 Benešov u Prahy

Bližší info zde ....


Poznávání rostlin vlastní zkušeností Triturace KŘIŠŤÁLU

24.1.2021 13.00 - 18.00 Benešov u Prahy

Bližší info zde ....


Bylinková škola II. DIAGNOSTIKA

6-7.2.2021 Benešov u Prahy

Bližší info zde ....


Bylinková škola I.

Zahájení 27-28.2.2021

Bližší info zde ....


Najdete nás na Facebooku

TOPlist