Pokud vaší zahradu zdobí šalvěj a nejste příznivci její zvláštní chuti, vyzkoušejte sirup ze šalvějových květů. Čeká vás sice mravenčí práce s obíráním křehkých kvítečků, ale až uvidíte barvu a okusíte chuť sirupu, vše bude zapomenuto.
Výroba růžového šalvějového sirupu:
Do 2lt studené převařené vody vhoďte 2 vrchovaté hrsti šalvějových květů (tak, aby byly pod hladinou). Přidejte 2 oloupané a odpeckované pomeranče, 1 badyán a nechejte v chladu 24 hodin. Druhý den opatrně ohřívejte na 30 stupňů a odstavte. Nechejte luhovat ještě 10 minut, poté sceďte a přidejte 2 kg třtinového cukru (pro konzervaci přidejte ještě šťávu ze 2 citronů nebo lžičku kyseliny citronové) Míchejte do rozpuštění cukru, sirup pak nalijte do lahví a uskladněte v chladu.
Tip na šalvějový letní osvěžující nápoj pro děti:
Do skleněného džbánku dejte 50ml sirupu, dolijte jemně perlivou vodou a ozdobte květy, které rostou v okolí (sedmikrásky, lichořeřišnice, plátky růží, květ echinacei), přidejte 2 kolečka pomeranče, pár kousků melounu bez pecek, 2 plátky broskve a lístky meduňky.