Rezavec šikmý – Čaga

od | Medicinální houby

Čaga je dřevokazná houba, která roste na břízách na Sibiři (u nás jsem ji též několikrát objevila). Lidově se jí říká „břízová houba“. Čaga bývá řazena mezi velice speciální adaptogenní byliny a v klasickém čínském lékařství je klasifikována jako lékařská houba. Zaujímá tak přední postavení v oblasti alternativní medicíny.

Čaga, stejně tak jako ostatní z řady dřevokazných hub byla podrobena rozsáhlým testům, které prokázaly, že díky vysokému obsahu betaglukanů, melaninu, betulinu, lupeolu a tripertenům  působí na nádorové buňky – zpomaluje vývoj metastáz, zmírňuje negativní účinky při chemoterapii a snižuje pocit bolesti.

Beta glukany – zabraňují poškození jater a ledvin při užívání chemoterapeutických léčiv, regenerují červené krvinky při poškození kostní dřeně po chemoterapii a ozařování.

Betulin – detoxikuje játra po chemoterapii a ozáření

Melanin – váže radioaktivní izotopy a detoxikuje tělo od radioaktivních prvků.

Čaga posiluje celý organismus, imunitní systém, čistí krev, léčí trávící potíže, posiluje slinivku a játra, snižuje alergické projevy, ekzémy, lupénku, má protizánětlivé, antibiotické , antivirové, antimykotické a antioxidační účinky.

Při užívání Čagy nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky (nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám a dětem do tří let)

Čagu je možné užívat ve formě tobolek, tinktury nebo odvaru.

Čaj z čagy:

Polévkovou lžíci prášku ze sušené houby nebo zhruba pěti gramový kousek nadrobené houby dáme přes noc do hrnce se studenou vodou (2,5 litru), druhý den ráno ve stejné vodě necháme přejít varem a povaříme pět minut. Dalších pět minut necháme vyluhovat a poté slijeme. Čaj popíjíme v malých dávkách několikrát denně, cca půl hodiny před jídlem.

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest