Řepíková mast

od | Dub 18, 2021 | Domácí bylinkové masti

Čerstvě nakvetlá řepíková nať je perfektní surovinou na výrobu domácí masti, která vám výborně poslouží na hojení odřenin, zanícených nehtových lůžek, záděr, nehojících se ran … nebo bércových vředů.

Klasickou řepíkovou mast naše babičky vyráběly z vnitřního vepřového sádla Dnes můžete použít i jakýkoliv jiný rostlinný tuk od kokosového, olivového, mandlového … až po různé příměsi olejů lisovaných za studena, které např. příznivě působí na regeneraci pokožky.

Mast 1: Klasický postup našich babiček

Do rozehřátého vepřového tuku (Nejlepší je vnitřní tuk, který je uložen mezi vnitřními orgány. Pokud si ho sami doma vyškvaříte, budete mít velmi kvalitní mast. Pokud kupujete již vyškvařené sádlo, pravděpodobně to bude ze sádla podkožního. Vždy se ptejte, zda je nesolené – do mastí se dává pouze sádlo nesolené), cca 250 ml, vhoďte vrchovatou hrst najemno pokrájené řepíkové kvetoucí nati. Nechejte vzkypět, poté odstavte a nechejte do druhého dne. Toto opakujte 3 dny po sobě, nakonec slijte přes plátěný hadřík a nalijte do sklenek či kelímků.

Mast 2: (vařím v pomalém hrnci)

Do 400g tuku (50% kokosový a 50% olivový), který má 80°C přidejte dvě hrsti pokrájené řepíkové kvetoucí natě a nechejte macerovat 6 hodin. Poté sceďte, přidejte 7% včelího vosku a míchejte do rozpuštění. Do masti je možné při 45°C přidat 10 kapek EO tea tree oil a 10 kapek EO kadidla

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest