Masti lze připravit mnoha způsoby, kolik bylinkářů/bylinkářek, tolik odlišností…
Za tu nej … považuji tu klasickou, babiččinu, v čerstvě vonícím vyškvařeném vepřovém sádle. A protože doba pokročila a spousta lidí vepřové sádlo zavrhla, podělím se s vámi o jeden z mnoha postupů, který mám též léta odzkoušený a tajně budu doufat, že i moje vnučka jednoho dne řekne: „Ta nejlepší a nejvoňavější, byla od mojí babičky“.
Návod k přípravě:
Za slunného dne si z vycházky doneste kytici voňavých řebříčků. Opatrně z nich odstřihněte pouze květy a volně je vložte do sklenice. Až bude sklenka plná, zalijte ji olivovým olejem (cca 500ml), uzavřete a na měsíc postavte na slunné místo. Tu a tam sklenkou protřepejte a po měsíci vše přelijte do misky (já používám skleněnou), tu vložte do vodní lázně a pomalu macerujte při 6O stupních dvě hodiny. Pak vše přefiltrujte, přidejte lžíci kakaového másla, 5 lžic mandlového oleje a 15g včelího vosku. Hotovou mast nalijte do skleněných lahviček a uchovávejte v chladu.
A nač můžete tuto báječně voňavou mast použít?
- na křečové žíly,
- na rozpraskané paty i ruce,
- na péči při začínajících hemoroidech