Plody rakytníku jsou výborným a snadno dostupným zdrojem vitamínu C, A, B, D, F, K P, aminokyselin, tříslovin, silic, kumarinů, minerálních a dalších látek.
Návod na přípravu rakytníkového sirupu:
1,5 lt rakytníkových plodů omyjeme a rozemeleme nebo rozmixujeme. Přidáme 1lt vody, cca 40 stupňů teplé, přidáme 10g kyseliny citronové a necháme v chladu 24 hodin. Druhý den přecedíme a vymačkáme přes plátěný hadřík. Na 1lt šťávy přidáme 1kg cukru a necháme za mírného zahřívání rozpustit. Pro konzervaci lze přidat Petol dle návodu. (Pro rychlou konzumaci postačí sirup nalít do lahví a uzavřít. V chladu vydrží bez problémů 2 měsíce).
Používáme jako sirup do nápojů, nebo do čaje.
Rakytník je vhodný na:
- léčení dny a revmatických projevů,
- posiluje imunitu,
- má antibakteriální a antivirové působení
- působí na záněty horních cest dýchacích,
- na nachlazení,
- posiluje celý kardiovaskulární systém,
- zlepšuje kvalitu krve,
- hojí žaludeční vředy,
- detoxikuje organismus,
- používá se při léčbě změn na děložním čípku,
- hojí rány, odřeniny, jizvy, opruzeniny, bércové vředy, ekzémy….