Rakytník obsahuje mnoho látek, které jsou prospěšné našemu tělu. K těm nejvýznamnějším patří vitamín C, A, B1, B2, B3, B6, B9, vitamíny D, E, K, P.
Další důležitou složkou je hippophein – alkaloid, který se v těle umí přeměnit na serotonin, jehož optimální hladina nás chrání před vznikem nádorů a před depresemi.
Nejen plody, ale i listy a celé koncové větvičky jsou léčivé. Z plodů vyzkoušejte marmeládu nebo džem, šťávu, likér nebo plody v medu.
Rakytník můžete použít:
- jako přírodní lék na onemocnění zažívacího traktu.
- na zánětlivá a vředová onemocnění žaludku a dvanácterníku
- na zánětlivé onemocnění střev (Celiakie, Crohnowa choroba, Ulcerózní kolitida)
Návod na přípravu rakytníkových plodů v medu:
Usušené plody rakytníku rozdrťte ve hmoždíři (nebo ve mixéru) a 150g prášku smíchejte s 1 lt včelího, tekoucího medu. Uskladněte v chladu a po celou zimu lze preventivně užívat 3x denně 1 čajovou lžičku.