Rakytníková s pomerančem

od | Dub 3, 2021 | Domácí bylinné marmelády

Naše zahrada dává každým rokem bohatou úrodu plodů rakytníků, plných vitamínů C, B, D i E. Rakytník patří do skupiny bylin zvaných adaptogeny, což znamená, že dokáže pomoci našemu organismu překonat zátěže a změny, kterým je vystaven. Každodenní dávka rakytníku samotného nebo jeho výrobků je výborným zdrojem k posílení imunity pro děti i dospělé.

Nejúčinnější je samozřejmě každý den sezobnout několik kuliček zralých plodů, na zimu si nasušit lístky a plody, připravit si několik litříků šťávy nebo si navařit marmeládu…

Postup:

Natrhejte si 1 kg plodů rakytníku, přidejte šťávu z šesti pomerančů včetně dužiny, dvě vrchovaté lžičky sušené pomerančové kůry (nebo nastrouhanou kůru z dvou bio pomerančů) a vše povařte 30 minut. (Plody rakytníku nabobtnají a prasknou). Vše opatrně propasírujeme přes cedník. Přidejte 2 kg oloupaných jablek, které nakrájejte na malé kostičky a nechejte do druhého dne. Druhý den do směsi přidejte 2 hrsti nadrobno nasekaných lístků meduňky a vše přiveďte k varu. Přidejte 2 kg třtinového cukru a povařte 50 minut. Do hotové směsi vmíchejte 2 velké panáky rumu a teplé naplňte do sklenic, které otočte dnem vzhůru.

/Propasírovaný odpad z rakytníku usušte a v zimě použijte do bylinkového čaje na posílení imunity/

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest