Na staveništích, u vod, na pasekách, náspech, podél cest i v lomech a na všech místech, kde se v nedávné době hýbalo s půdou, se rostlinný svět dere v přestihu za sluníčkem, zrcadlíc jeho sílu i krásu ve zlatavých kvítkách. Nejprve ze země vyrazí zvědavý, šupinatý výhonek, který rozjasní svým kvítkem jarní přírodu, pomaličku se probouzející……
Vítá jaro, láká první hmyz i sběrače, natěšené po dlouhé zimě na své bylinkové úlovky. I já mám své oblíbené místo, kde z křoví a suché trávy zvědavě vykukují zlaté hlavičky. Chodívám je sbírat v odpoledním čase, mezi 14-16 hodinou. Slušně místo pozdravím a požádám rostlinky, zda bych si mohla nasbírat jejich květy. Jemně odštipuji jen ty čerstvě nakvetlé, které doma rozložím na síto.
Z podílu čerstvých květů „naložím“ jednu sklenici na podbělový sirup a zbytek nechávám usušit do bylinkových čajů. Usušené květy mají lehce nahořklou a slizovitou chuť. Dobře usušené si zachovají svou barvu.
Podběl sušíme rychle ve stínu, pokud použijeme umělé sušení, teplota nesmí přesáhnout 40 stupňů,
Usušené květy mají lehce nahořklou, slizovitou chuť.
Obsahují flavonoidy, slizy, glykosidové hořčiny, silice, barviva xantofyly, zinek, draslík.
A na co je pak můžeme použít?
- na rozpouštění a vykašlávání hlenu
- na záněty dýchacích cest
- k inhalaci při rýmě
- na potíže s dutinami
Četla jsem povídání, že podběl je nebezpečný….. je to proto, že obsahuje pyrolizidinové alkaloidy, jejichž obsah se sušením sníží na minimum. Do čajové směsi patří 4 sušené květy, používejme selský rozum a užívejme všeho s mírou.
V dubnu se vedle květů začínají objevovat i listy, které sbíráme nejlépe v květnu – červenci, nejlépe ráno, ideální je do 9,00 hodiny. Listy sušíme na sítech při pokojové teplotě nebo na mírném slunci, suché skladujeme v uzavřených sklenicích.
Listy obsahují: slizy, hořčiny, silice, fytosteroly, třísloviny, necidy, kyselinu gallovou, mléčnou, jablečnou, vinnou a kávovou, polysacharid inulin, cholin, zinek a draslík.
Použití:
Vředy, ekzémy, dna – čerstvé listy se operou ve studené vodě a obloží se jimi kloub ve dvou vrstvách. Listy se přikládají zelenou, vrchní stranou, upevní se obinadlem a zabalí do teplého šátku. Nemáme-li po ruce čerstvé listy, povaříme sušené, vymačkáme z nich vodu a přikládáme na rány, vředy, zanícené žíly, oteklé klouby nebo spáleniny.
Pásový opar: Hrst čerstvých listů ponoříme krátce do vařící vody, necháme okapat, přiložíme a necháme hodinu působit.
Bolest ucha: Do bolavého ucha nakapeme vymačkanou šťávu z čerstvých listů.
Zánět dutiny ústní: Několikrát denně kloktáme nálevem.
Zánět žil: Použijeme kašovitý obklad, připravený z rozdrcených čerstvých listů, smíchaných se sladkou smetanou, který přikládáme na noc.
Chronická bronchitida: Několikrát denně inhalujeme páru z květů i listů.
Při astmatu se kouří listy smíchané s tabákem 1:1
Uvolňuje hleny při kašli, působí mírně močopudně.
Upozornění – listy podbělu se dají často zaměnit s listy devětsilu
Podbělový sirup:
Do sklenice klademe postupně vrstvu květů a vrstvu přírodního cukru tak dlouho, až je nádoba plná. /Každou vrstvu řádně upěchujeme kvedlačkou/. Potom přiložíme celofán a dobře zavážeme, /lze uzavřít i závitovým víčkem/.
Var 1. – Sklenici zahrabeme na osm týdnů do země. Po uplynulé době sklenici vyhrabeme, získaný sirup scedíme, jednou nebo dvakrát převaříme a plníme do skleniček s uzávěrem. Užíváme po lžičkách.
Var 2. – sklenici necháme na slunci a postupně dodáváme sezónní byliny /např: jitrocel, černý bez květ, sléz, meduňku/. Sklenici ponecháme na slunci až do podzimu. Poté přecedíme, uložíme do chladu a užíváme po lžičkách. Při potížích užíváme každou hodinu jednu čajovou lžičku.
PODBĚL LIST
Odkvétající a uvadající květy podbělu vystřídají silné, zespodu ochmýřené listy, které se podobají listům devětsilu. Mají úžasné účinky, zejména čerstvé. Ten, kdo má čas a podbělovou přírodní zahrádku po ruce, bude mile překvapen. Listy se sbírají od května do července, ideálně do 9,00 hodiny ranní. Doma je rozložíme na síto a sušíme při pokojové teplotě.
Obsahují slizy, hořčiny, silice, fytosteroly, třísloviny, necidy, kyselinu gallovou, mléčnou, jablečnou, vinnou a kávovou, polysacharid inulin, cholin, zinek a draslík.
Listy používáme nejlépe čerstvé:
- na vředy, dnu a ekzémy
- na pásový opar
- na bolesti uší
- záněty v dutině ústní
- záněty žil
- chronickou bronchitidu
- astma
- kašel
- na odvodnění