Pěťour určitě budete znát, je to plevel – úporný, rychle se množící a nezničitelný. Roste okolo nás, a my s ním neustále bojujeme. Zkusme se na tuto rostlinku podívat z jiného úhlu. Má v sobě zajímavé poselství. Je to milý a nenápadný pomocník se širokou škálou působnosti. A to, že roste v tak hojném množství jen vypovídá o tom, jak naše těla vysílají směrem k přírodě prosbu o pomoc. Prosby byly vyslyšeny, ovšem vysílající neumí rozkódovat formu pomoci (a tak je to s většinou bylinek, vysílají např. pampelišky, kopřivy, bršlice, ptačince, aj.).
Pěťour můžete trhat i s kořeny, ty pečlivě omyjte a celé rostlinky si nasušte na bylinkový čaj, nebo si připravte tinkturu.
Návod na přípravu tinktury:
Čerstvou rostlinu opatrně vytrhněte i s kořeny (ty omyjte),celou rostlinku opatrně pokrájejte keramickým nožem. Bylinku volně vsypte do sklenice s uzávěrem (do 2/3) a zalijte 6O% alkoholem. Nechejte 3 týdny luhovat, poté slijte a uskladněte v tmavé lahvičce na chladném místě.
Užívá se 3x denně 15-20 kapek
Pěťour lze použít na:
- chřipky a virózy
- zlepšuje metabolismus
- čistí krev
- posiluje imunitu
- umí snižovat horečku
- snižuje vysoký krevní tlak
- pomáhá léčit ekzémy a různé vyrážky
- podporuje laktaci