Pampeliška je jedna z prvních bylinek, která rozzáří celou louku tisíci zlatavými sluníčky. Léčivá je úplně celičká, od květů a listů až po kořen. Polední, plně rozvinuté květy se zpracovávají do sirupů, vín, marmelád a cukrových medů. Se sběrem a přípravou vám rády pomohou děti, zejména ty nejmenší.
Recept na klasický cukrový „pampeliškový med“:
- nasbírejte si za slunného dne 300 velkých pampeliškových květů,
- přidejte 3 ks omytých a na kolečka nakrájených citronů (bez peciček), a povařte v 1 lt vody cca 1 hodinu. Pak vše sceďte, přidejte 1 kg třtinového cukru a vařte do zhoustnutí /cca 40-60 minut/.
- Teplé nalijte do sklenic a uzavřete.
Pampeliškový sirup se užívá při nachlazení buď po lžičkách, nebo se jím osladí čaj.