Pampeliškový sirup

od | Domácí bylinné sirupy

Pampeliška je jedna z prvních bylinek, která rozzáří celou louku tisíci zlatavými sluníčky. Léčivá je úplně celičká, od květů a listů až po kořen. Polední, plně rozvinuté  květy se zpracovávají do sirupů, vín, marmelád a cukrových medů. Se sběrem a přípravou vám rády pomohou děti, zejména ty nejmenší.

Recept na klasický cukrový „pampeliškový med“:

  • nasbírejte si za slunného dne 300 velkých pampeliškových květů,
  • přidejte 3 ks omytých a na kolečka nakrájených citronů (bez peciček), a povařte v 1 lt vody cca 1 hodinu. Pak vše sceďte, přidejte 1 kg třtinového cukru a vařte do zhoustnutí /cca 40-60 minut/.
  • Teplé nalijte do sklenic a uzavřete.

Pampeliškový sirup se užívá při nachlazení buď po lžičkách, nebo se jím osladí čaj.

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest