Kvetoucí pampelišky bývají každoročně prvním, jarním bylinkářským úlovkem. Krom klasického pampeliškového sirupu můžeme květy použít i na pampeliškový květový likér. Děti nám s jeho přípravou rády pomohou, když jim za odměnu slíbíme ochutnávku na povzbuzení chuti k jídlu.
Jeho příprava je jednoduchá:
Pampeliškový likér I.
Do hrnce si připravíme: 2 lt pampeliškových květů, omyté a na plátky nakrájené 2 citrony a 2 pomeranče, vše zalijeme vroucí vodou, přikryjeme a necháme 24 hodin. Druhý den scedíme a přelijeme do skleněné 5lt lahve, kam přidáme 1,5 kg cukru, dolijeme převařenou vodou do 4 lt, navrch přidáme 15g droždí, láhev překryjeme plátýnkem a necháme 3 měsíce kvasit. Po 3 měsících slijeme do láhví.
Užívá se 1dl před jídlem na povzbuzení trávení.
Pampeliškový likér II.
300 pampeliškových květů, 250g pampeliškových kořenů zalijte 0,2 lt vroucí vody. Přidejte 0,2lt 60-80% alkoholu a nechejte 14 dní na slunci. Pak přefiltrujte a slijte do lahví.