Pampeliškový likér

od | Domácí bylinné likéry a vína

Kvetoucí pampelišky bývají každoročně prvním, jarním bylinkářským úlovkem. Krom klasického pampeliškového sirupu můžeme květy použít i na pampeliškový květový likér. Děti nám s jeho přípravou rády pomohou, když jim za odměnu slíbíme ochutnávku na povzbuzení chuti k jídlu.

Jeho příprava je jednoduchá:

Pampeliškový likér I.

Do hrnce si připravíme: 2 lt pampeliškových květů, omyté a na plátky nakrájené 2 citrony a 2 pomeranče, vše zalijeme vroucí vodou, přikryjeme a necháme 24 hodin. Druhý den scedíme a přelijeme do skleněné 5lt lahve, kam přidáme 1,5 kg cukru, dolijeme převařenou vodou do 4 lt, navrch přidáme 15g droždí, láhev překryjeme plátýnkem a necháme 3 měsíce kvasit. Po 3 měsících slijeme do láhví.

Užívá se 1dl před jídlem na povzbuzení trávení.

Pampeliškový likér II.

300 pampeliškových květů, 250g pampeliškových kořenů zalijte 0,2 lt vroucí vody. Přidejte 0,2lt 60-80% alkoholu a nechejte 14 dní na slunci. Pak přefiltrujte a slijte do lahví.

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest