Pampelišková na játra

od | Dub 2, 2021 | Domácí bylinkové tinktury

Vyhlédněte si brzy z jara (nebo v pozdním podzimu) cca 4 velké pampelišky, které budou více než dvouleté a budou mít silný kořen (pokud zvolíte sběr na jaře, pohlídejte si, aby rostlinka ještě nevytvořila lodyhy s poupaty).

Kořeny opatrně rýčem vyryjte (jarní listy usušte na čaj nebo přidejte do salátu), kořeny omyjte kartáčkem a keramickým nožem pokrájejte na drobné kousky. Naplňte volně sklenici (cca do 2/3), zalijte 6o% konzumním lihem a nechte 3 týdny při pokojové teplotě luhovat. Obsahem láhve alespoň 1x denně promíchejte. Po 3 týdnech slijte, nařeďte čištěnou vodou z lékárny na cca 25-30% koncentraci, nalijte do tmavých lahviček a uskladněte v chladu.

Tinktura se užívá 3x denně 15 -25 kapek dle potíží. (Tinktura čistí celý organismus, zejména játra a slinivku. (U lidí s vážně nemocnými uvedenými orgány volíme odvar).

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest