Ostatní bylinkové recepty

Vypěstujte si doma v květináči vlastní zázvor

Jednoho dne jsem v lednici objevila na zapomenutém kousku zázvoru dvě očka. Namočila jsem ho na 24 hodin do vody a druhý den jsem ho zasázela do velkého květináče.

Pokud se rozhodnete to vyzkoušet, vložte kousek kořene do hlíny, očky nahoru a přikryjte tenkou vrstvou zeminy /cca 2-3cm/. Květináč umístěte na teplé místo a hojně zalévejte. Po týdnu uvidíte výhonek, který se v krátké době změní na krásnou, dekorativní rostlinu.

Zázvor roste cca 10 měsíců. Lze ale odřezávat čerstvé části. Čas ke sklizni poznáte podle zavadnutých listů.

Pokud necháte kousek zázvoru v půdě, opět vám doroste.

Bylinky nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

Šalvějové bonbóny

2 vrchovaté lžíce sušené šalvěje spařit co nejmenším množstvím vody a udělat výluh. Po 10 minutách scedit, přidat 100g cukru, 120g medu, šťávu z půlky citronu a povařit tak dlouho až hmota, kterou kápnete na plech ztuhne.

Pak to celé vylít na vymaštěný plech a namaštěným nožem krájet na kousíčky. Po vychladnutí uzavřít do dózy.

Totéž lze udělat s levandulí, lípou, mátou, mateřídouškou,…

 

Bylinky nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Křen s medem

Na uvolnění dýchacích cest a spuštění rýmy.

Nastrouhat čerstvě vykopaný křen a smíchat v poměru 1:1 s medem a uskladnit v lednici.

Při virózách, rýmě a potížích s dutinami užít několikrát denně čajovou lžičku.

  

Bylinky nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Jablečný ocet

Dívala jsem se na etiketky v obchodě – skutečně čistý, jablečný ocet je ten, který si jednoduše vyrobíme doma. Jablko je zdrojem vitamínů, minerálů, antioxidantů a nerozpustné vlákniny – pektinu.

Jablka v organismu napomáhají – trávení, štěpení tuků, zbavuje tělo parazitů, neutralizuje účinky záření. Jablečný ocet je  označován jako zázračný elixír mládí a zdraví. Vyrábí se z čerstvých, rozdrcených jablek i s jadřinci, která se pak nechávají kvasit. Použijte pokud možno jablka chemicky neošetřovaná. Po dokončení kvašení se scedí.

Jablečný ocet si zachovává enzymy, vitamíny, minerální látky, má antibiotické a antimykotické účinky, podporuje trávení a štěpení tuků, ředí krev, čistí ledviny, léčí infekce dutin, bolesti hlavy, bolesti v krku a chřipky, napomáhá snížení tlaku a cholesterolu, pomáhá při dně, artritidě a bolavých kloubech.

Návod na výrobu:

1kg celých jablek /se slupkou i jadřincem/ nastrouhat, vložit do lahve a zalít zchladlou převařenou vodou tak, aby hladina byla cca 5 cm nad jablky. Lahev zakrýt plátěným hadříkem, nebo na ni položit malý talířek. Nechat alespoň 10 dní na teplém místě, a pokud čas dovolí, alespoň 2x promíchat.

Číst dále

Aktuální akce

Bylinková škola

podzim 2019/léto 2020

Bližší info zde ....


Podzimní Šamanské poznávání rostlin na "Starém mlýně"

spojené s křtem naší první knihy (Šumava)

1.11. – 3.11. 2019


Jak zpracovávat bylinky

aneb ZDRAVÁ RODINA 

16.11. 2019

jednodenní setkání (Benešov)



Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


Stránky plné astrologie a horoskopů mé kolegyně Efis


Inspirace na originální dárek

smiley


TOPlist