Ořechovkou nikdo nepohrdne, a každý kdo ochutná, dá jí hlas na nejvyšší příčce bylinkových lektvarů. Postup je sice složitější a dlouhodobý, ale výsledek skutečně stojí za to!!

Do 5lt zavařovací lahve postupně naskládejte:

  • 1kg červnových zelených ořechů (skořápka pod slupkou musí být ještě měkká, ořechy se nakrájí na plátky)
  • zalijí se 1lt čistého lihu (nejlépe 96%, pokud nemáte, postačí i 80% konzumní líh)
  • přidá se 1 celý umytý, pokrájený citron
  • 3 celé skořice
  • 20 hřebíčků,
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 vrchovatá lžíce puškvorce
  • 1 cm strouhaného zázvoru.

Vše uzavřít a nechat měsíc louhovat. Poté přilít 1,5 lt pálenky, 0,5 kg cukru (třtinového) rozpuštěného v trošce vody a opět nechat louhovat 5 dní. Scedit, přidat sklenici medu (lt), nechat rozpustit a nalít do lahví. (pro zvýraznění chuti dávám cukru 1kg).

Ořechovka je výborná druhým rokem (rok odpočívá ve sklepě), proto je důležité bylinkařit pravidelně a s láskou a odhodláním vydržet.

Po roce užíváme 3x denně malého panáka na „zbavení se parazitů“, jak se lidově říká – na vypálení červa

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest