Ořechovkou nikdo nepohrdne, a každý kdo ochutná, dá jí hlas na nejvyšší příčce bylinkových lektvarů. Postup je sice složitější a dlouhodobý, ale výsledek skutečně stojí za to!!
Do 5lt zavařovací lahve postupně naskládejte:
- 1kg červnových zelených ořechů (skořápka pod slupkou musí být ještě měkká, ořechy se nakrájí na plátky)
- zalijí se 1lt čistého lihu (nejlépe 96%, pokud nemáte, postačí i 80% konzumní líh)
- přidá se 1 celý umytý, pokrájený citron
- 3 celé skořice
- 20 hřebíčků,
- 5 kuliček nového koření
- 1 vrchovatá lžíce puškvorce
- 1 cm strouhaného zázvoru.
Vše uzavřít a nechat měsíc louhovat. Poté přilít 1,5 lt pálenky, 0,5 kg cukru (třtinového) rozpuštěného v trošce vody a opět nechat louhovat 5 dní. Scedit, přidat sklenici medu (lt), nechat rozpustit a nalít do lahví. (pro zvýraznění chuti dávám cukru 1kg).
Ořechovka je výborná druhým rokem (rok odpočívá ve sklepě), proto je důležité bylinkařit pravidelně a s láskou a odhodláním vydržet.
Po roce užíváme 3x denně malého panáka na „zbavení se parazitů“, jak se lidově říká – na vypálení červa