Všechny bylinkářky, čarodějky a kouzelnice, znají sílu „Svatojánských bylin“.
V tento čas, který astrologicky připadá na noc mezi 23-24. červnem se probouzejí nadpřirozené síly a otevírají se brány mezi světy. Kdo je vnímavý, uvidí v květinách tančit víly a ten, kdo má odvahu vydat se v noci na bylinky do lesa, uprostřed louky s kapradím, může zažít zázrak.
Zjeví se mu skřítek Puk, který ho obdaruje měšcem zlata a za svou odvahu dostane odměnou kouzelné semínko z kapradí, které ho učiní neviditelným a nesmrtelným.
A kdo ví, jak na to – tuto noc se otevírají skály a vydávají své poklady….
Ženy – čarodějky, sehnuté k zemi, mumlajíc tajná zaříkávání, plní svazky pestrobarevných bylinek své košíky a plátěné sáčky, volně visící u pasu. Svízel – na svízelné situace, dobromysl – na lepší mysl, jitrocel – na záněty, heřmánek, komonici, trocha kouzelného kapradí a „Janovo kvítí“ – třezalku. Nakonec ještě pár květů z kouzelné „svatojánské „ divizny – jako mocnou ochranu proti zlým duchům, kdyby bylo potřeba …
Ten, kdo nevěří na pohádky, toho by mohlo zaujmout, že právě v tento čas, kdy den dosáhl vrcholu ve své délce, jsou v bylinkách nejvíce koncentrované léčivé síly.
Proto je dopoledne 24. června nejvhodnější dobou ke sběru.
Zvláště mocné je „devatero kvítí“, do kterého patří kapradí, komonice, svízel, heřmánek, jitrocel, mařinka vonná, devětsil a třezalka.
Složení „devatera kvítí“ je kraj od kraje jiné, některé bylinky mohou být nahrazeny mateřídouškou, bazalkou, dobromyslem či jinou bylinkou, charakteristickou pro území.
Nejdůležitější a nejznámější svatojánská bylinka – třezalka tečkovaná, sbíraná v tento čas, přináší zdraví, štěstí, moc a ochranu.
Svazeček třezalky zavěšený na okně vás ochrání od hromu a blesku i od zlých duchů.
Sušené kvítky třezalky se dávají dětem do polštářku, aby je ze spánku nerušily děsivé sny.
Bylinkový čaj zklidní mysl a pohladí po duši.
Krvavý „Janův olej“ uleví od bolestí zad a kloubů, zahojí rány a vyhladí pleť….
A nezapomeňte na nezralé, svatojánské, vlašské ořechy, které se právě v tento čas nakládají na pravou domácí ořechovku. Takovou, co ji dělávala moje prababička.
Napsat komentář