Kontakt

Lenka Martanová
mobil: +420 728 339 689 
email:bylinky@bylinkyproradost.cz

Pokud telefon nezvedám, pište prosím sms.


Osobní konzultace na adrese:
K Tužince 2357, Benešov

Návody na přípravu

JAK SPRÁVNĚ VAŘIT ŠÍPKOVÝ ČAJ

Kolem vaření šípkového čaje koluje spousta dohadů.

Vařit – nevařit ???

Ani jeden způsob není ideální, a abychom dostali ze šípků co nejvíce účinných látek, je třeba použít oba způsoby.

Vařením se sice ničí vitamín C, ale studenou cestou zase nedojde k narušení pletiv v plodech a následnému uvolnění účinných látek.

Jak tedy na to?

  • Šípek necháme luhovat ve studené vodě (max. 10 hodin)
  • Scezené šípky povaříme ve skleněné nádobě 2 minuty, necháme 15 minut vyluhovat
  • Oba výluhy slijeme

 

 

Bylinkové čaje nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

ALKOHOLOVÝ VÝTAŽEK

Kdy vařit bylinkový čaj a kdy se rozhodnout raději pro tinkturu?

Alkohol je rozpouštědlo – v tinktuře se objeví látky rozpustné ve vodě i v alkoholu (v alkoholu se např. rozpouští alkaloidy). Tinktura je tedy účinnější.

Alkohol  umožní účinné látce, aby pronikla rychleji na potřebné místo (pozor u poškození jater nebo slinivky a u zánětlivých procesů).

Tinktura se nemusí připravovat vždy čerstvá (je po ruce, stačí jen nakapat).

Kvalita tinktury závisí na kvalitě použitého alkoholu. Ze starých pramenů i z energetického hlediska je nejvhodnější čistý obilní líh v co nejvyšší koncentraci. (Obilí je rostlina plná slunce, tinktura přebírá tuto energetickou kvalitu. Dnes se bohužel masivně vyrábí líh bramborový nebo řepný a ten má kvalitu podzemní, studené plodiny).

Slivovice nebo jiný alkohol z ovoce má též kvalitu slunce, ale charakteristické aroma a chuť mnohým není příjemná.

Nej….. je z hlediska energií brandy.

Tinkturu můžete vyrobit jak z čerstvých tak i ze sušených bylinek.

 

Výroba tinktury z čerstvých bylinek:

1 díl pokrájených bylin se zalije 2 díly lihu (alespoň 60-80%)

(Počítejte s tím, že čerstvé bylinky obsahují cca 50-70% vody, výsledná tinktura bude cca  45-65%).

Já upřednostňuji tinktury z čerstvých bylinek – neboť do výsledného koncentrátu přejdou látky jak rozpustné ve vodě, tak látky rozpustné v alkoholu.

Vše se nechá tři týdny luhovat (obsahem každý den protřepeme), po třech týdnech obsah přecedíme a uschováme v tmavé lahvičce. Výslednou tinkturu můžeme dle potřeby naředit na poloviční koncentraci čištěnou vodou z lékárny. Pokud tinktury vyrábíme pro sebe, můžeme ponechat vyšší koncentraci a užívat poloviční množství.

 

Výroba tinktur ze sušených bylin:

Při výrobě ze sušených bylin pamatujte na to, že voda že sušených bylinek byla odstraněna, proto budou více sát – a hlavně – vyluhují se pouze látky rozpustné v alkoholu!

1 díl rozdrolené či rozmixované byliny zalijeme 5 díly lihu (alespoň 60-80%).

Vše se nechá tři týdny luhovat (obsahem každý den protřepeme), po třech týdnech přecedíme a uschováme v tmavé lahvičce. Výslednou tinkturu můžeme dle potřeby naředit na poloviční koncentraci čištěnou vodou z lékárny.

Já používám trochu jiný postup. Sušené bylinky nejprve zaliji studenou převařenou vodou tak, aby byly pod hladinou, nechám je 30min nasáknout a pak vše zaliji dle návodu.

 

Bylinky, ani preparáty z nich, nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Domácí výroba tinktura z pupenů (gemmoterapie)

Gemmoterapie využívá rostlinných zárodečných látek (mladé klíčky, čerstvé pupeny, kořínky k maceraci ve směsi vody, lihu, glycerinu.

Každá rostlina tvoří celek. Pupen v sobě nese celou genetickou informaci stromu, z něhož pochází. V pupenu je obraz protikladu mezi hmotou a energií. (Čas je svázán s hmotou a hmota pupenu je svázána s pojmem časoprostorové energie). Strom je obrovské biopole energie.

Číst dále

Aktuální akce

Naše kniha

kniha

Putování do říše rostlin I.

Novoroční triturace posvátného JMELÍ

10.1.2021 13.00 - 18.00 Benešov u Prahy

Bližší info zde ....


Koření v léčitelské praxi

23.1.2021 13.00 - 18.00 Benešov u Prahy

Bližší info zde ....


Poznávání rostlin vlastní zkušeností Triturace KŘIŠŤÁLU

24.1.2021 13.00 - 18.00 Benešov u Prahy

Bližší info zde ....


Bylinková škola II. DIAGNOSTIKA

6-7.2.2021 Benešov u Prahy

Bližší info zde ....


Bylinková škola I.

Zahájení 27-28.2.2021

Bližší info zde ....


Najdete nás na Facebooku

TOPlist