Bylinkové zahrádky jsou v plném květu, včelky pilně sbírají pyl, vzduch sladce voní…. Co ale s úrodou, kterou sklízíme 3x do roka? Už máte nasušeno a rostlinky vám stále přebývají? Vyzkoušejte sirup neboli bylinkovou šťávu.
Postup:
Nasbírejte si stejné díly (3 hrsti)čerstvé meduňky, dobromysle (nebo mateřídoušky) a poloviční díl levandule. Meduňku a dobromysl pokrájejte keramickým nožem cca na 1-2 cm kousíčky, levandulové květy sdrhněte. Vše vložte do 5lt hrnce, přidejte dva citrony pokrájené na plátky, zalijte 4lt vody a krátce povařte /5-7 minut/. Přikryjte a nechte 24 hodin v chladu. Druhý den obsah sceďte, bylinky vylisujte a přidejte buď ze tří citronů šťávu nebo lžičku kyseliny citronové, 3 kg třtinového cukru a povařte 30 minut. Horké plňte do lahví a uzavřete.
Tip: V horkých dnech si nalijte sirup do džbánu, zalijte vodou, přidejte plátek citronu, několik lístků čerstvé meduňky a ledové kostky.