Mišpule obecná

Hnědá, kožovitá mini-jablíčka, která se konzumují poté, co přešly mrazem.

Zmínky o jejich léčivých účincích nalezneme již ve starověku (12. století). 

Plod obsahuje 10% rostlinného cukru, vlákninu, kyseliny (nejvíce kyselinu jablečnou), vitamín C, B2, sodík, hořčík, vápník, draslík.

Užívání plodu prý napomáhají snižovat hladinu cholesterolu, udržuje v kondici kardiovaskulární systém, čistí trávící trakt, staví průjmy, mírní záněty dýchacích cest a dodává tělu energii.

Ze stromku, který se nejvíce podobá jabloni, se sbírají listy, květy a plody.

Plody mišpulí jsou jedlé až po přemrznutí – změknou a vydávají příjemnou vůni. Lze z nich připravit sirup, likér, víno i marmeládu (mají vysoké % pektinů).

Víno z mišpulí

Vyzkoušejte lahodný nápoj starověkých kuchyní. Frťánek mišpulového vína dodá našemu tělu pektiny, vitamín C a B2, sodík, draslík, hořčík a vápník.

Mišpule se sbírají poté, co přejdou mrazem (lze také utržené plody nechat v mrazáku přes noc)

Jak na to:

  • 2,5kg mišpulí (přešlých mrazem) řádně očistíme od chloupků.
  • 450ml vody svaříme s 450g cukru a horkým roztokem přelijeme mišpule.
  • Necháme vychladnout, rozmixujeme a přendáme do demižonu.
  • Přidáme živnou sůl pro kvasinky, 2g kyseliny citronové a vinné kvasinky.
  • Demižon uzavřeme, opatříme kvasnou zátkou a v teple necháme vykvasit.
  • Po ukončení kvasného procesu přefiltrujeme přes aktivní uhlí a stočíme do lahví.

Podáváme vychlazené!

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Aktuální akce

Bylinková škola

podzim 2019/léto 2020

Bližší info zde ....


Podzimní Šamanské poznávání rostlin na "Starém mlýně"

spojené s křtem naší první knihy (Šumava)

1.11. – 3.11. 2019


Jak zpracovávat bylinky

aneb ZDRAVÁ RODINA 

16.11. 2019

jednodenní setkání (Benešov)



Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


Stránky plné astrologie a horoskopů mé kolegyně Efis


Inspirace na originální dárek

smiley


TOPlist