Mišpule obecná

Hnědá, kožovitá mini-jablíčka, která se konzumují poté, co přešly mrazem.

Zmínky o jejich léčivých účincích nalezneme již ve starověku (12. století). 

Plod obsahuje 10% rostlinného cukru, vlákninu, kyseliny (nejvíce kyselinu jablečnou), vitamín C, B2, sodík, hořčík, vápník, draslík.

Užívání plodu prý napomáhají snižovat hladinu cholesterolu, udržuje v kondici kardiovaskulární systém, čistí trávící trakt, staví průjmy, mírní záněty dýchacích cest a dodává tělu energii.

Ze stromku, který se nejvíce podobá jabloni, se sbírají listy, květy a plody.

Plody mišpulí jsou jedlé až po přemrznutí – změknou a vydávají příjemnou vůni. Lze z nich připravit sirup, likér, víno i marmeládu (mají vysoké % pektinů).

Víno z mišpulí

Vyzkoušejte lahodný nápoj starověkých kuchyní. Frťánek mišpulového vína dodá našemu tělu pektiny, vitamín C a B2, sodík, draslík, hořčík a vápník.

Mišpule se sbírají poté, co přejdou mrazem (lze také utržené plody nechat v mrazáku přes noc)

Jak na to:

  • 2,5kg mišpulí (přešlých mrazem) řádně očistíme od chloupků.
  • 450ml vody svaříme s 450g cukru a horkým roztokem přelijeme mišpule.
  • Necháme vychladnout, rozmixujeme a přendáme do demižonu.
  • Přidáme živnou sůl pro kvasinky, 2g kyseliny citronové a vinné kvasinky.
  • Demižon uzavřeme, opatříme kvasnou zátkou a v teple necháme vykvasit.
  • Po ukončení kvasného procesu přefiltrujeme přes aktivní uhlí a stočíme do lahví.

Podáváme vychlazené!

 

Aktuální akce

Bylinková škola 2019

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi. Zahájení

9 - 10.3.2019

Bližší info zde ....



Bylinky, naciťování se do jejich energií a komunikace s duchy rostlin."

10. - 11.11.2018

info na emailu:

kurzy@bylinkyproradost.cz


Příprava na bylinkářskou sezónu 2019

13 - 14.3.2019


Jarní bylinkaření na Šumavě

13 - 14.4.2019


Základy bylinkaření

27 - 28.4.2019

Poznávání "po šamansku"

aneb bylinkaření trochu jinak

1. -5. 5.2019


Rozvíjení intuice a komunikace s rostlinou

25 - 26.5.2019

Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


Stránky plné astrologie a horoskopů mé kolegyně Efis


Inspirace na originální dárek

smiley