Mišpule obecná (Mespilos germanica)

od | Stromy a keře v lidovém léčitelství

Když jsme hledaly staré odrůdy, zaujal nás strom s jménem Mišpule. Zvědavě jsme ho chodili pozorovat, má krásné, u nás neobvyklé listy a plody, které vypadají jako mini granátová jablka v hnědém, kožovitém kožíšku. Plody se konzumují poté, co přešly mrazem (přiznám se, jedla jsem chutnější). Zmínky o jejich léčivých účincích nalezneme již ve starověku (12. století). Ze stromku, který se nejvíce podobá jabloni, se sbírají listy, květy a plody.

Plod obsahuje 10% rostlinného cukru, vlákninu, kyseliny (nejvíce kyselinu jablečnou), vitamín C, B2, sodík, hořčík, vápník, draslík.

Užívání plodu prý napomáhají snižovat hladinu cholesterolu, udržuje v kondici kardiovaskulární systém, čistí trávící trakt, staví průjmy, mírní záněty dýchacích cest a dodává tělu energii.

Plody mišpulí jsou jedlé až po přemrznutí – změknou a vydávají příjemnou vůni. Lze z nich připravit sirup, likér, víno i marmeládu (mají vysoké % pektinů).

Víno z mišpulí:

Vyzkoušejte lahodný nápoj starověkých kuchyní. Frťánek mišpulového vína dodá našemu tělu pektiny, vitamín C a B2, sodík, draslík, hořčík a vápník.

Jak na to?

2,5 kg mišpulí (přešlých mrazem) řádně očistíme od chloupků (něco jako čištění šípku!)

450 ml vody svaříme s 450g třtinového cukru a horkým roztokem přelijeme očištěné mišpule.

Necháme vychladnout, rozmixujeme a přendáme do demižonu.

Přidáme živnou sůl pro kvasinky, 2g kyseliny citronové a vinné kvasinky.

Demižon uzavřeme, opatříme kvasnou zátkou a v teple necháme vykvasit.

Po ukončení kvasného procesu přefiltrujeme přes aktivní uhlí a stočíme do lahví.

Podáváme vychlazené!

Z listů mišpulí se vyrábí výborný sirup na kašel.

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest