Měsíčková mast

od | Domácí bylinkové masti

Když se podíváte zpět do historie, zjistíte, že právě měsíček lékařský zdobil téměř každou předzahrádku. Hospodyně si ho pěstovaly spíše pro jeho léčivé účinky nežli pro okrasu. Koncem léta každá z nich vhodila několik květů do sádla a na plotně vykouzlila voňavou, léčivou mast na rozpraskané ruce od dřiny na poli a kolem stavení.

S měsíčkovým tématem vám nabídnu klasickou mast, jakou připravovala moje prababička (i já nejraději vařím masti starým způsobem – maceruji byliny celý víkend na chalupě na plotně. Výsledná mast pak mívá úplně jinou energii nežli když je macerována např. v pomalém hrnci)

Postup 1: Babiččina Měsíčková mast v sádle

Na plotnu si připravte nízký kastrol, dejte po něho vyškvařené vnitřní sádlo (nesolené!), asi tak 5OOg a nechejte ho rozpustit. Na zahrádce si natrhejte dvě vrchovaté hrsti měsíčkových květů (můžete je pokrájet) a vhoďte do rozpuštěného sádla. Počkejte až vzkypí, pak kastrol přendejte na okraj kamen a nechejte celý víkend pozvolna přecházet léčivé látky do tuku. Občas promíchejte a druhý den k večeru přelijte přes plátěný hadřík. Mast nalijte do skleniček a uložte na chladné a tmavé místo.

Postup 2: Měsíčková mast v rostlinném tuku

Pokud nemám možnost mast vařit na starých chalupářských kamnech, čaruji si s vymoženostmi 21. století. Připravím si pomalý hrnec, do něho odvážím rostlinné oleje – 250 g kokosového oleje a 250 ml mandlového oleje, přidám tolik okvětních plátků měsíčku (bez středových částí) aby byly potopeny. Při 80 stupni maceruji 6 hodin. Poté obsah sliji přes plátěný hadřík, opět zahřeji a přidám 7% včelího vosku a 1 lžičku včelího medu. Až se vosk rozpustí, naliji do skleniček.

Měsíčková mast je: protizánětlivá a hojivá.

Používá se na křečové žíly, ekzémy, na změkčení a zjemnění pokožky, na kožní plísně. Je vhodná i na jemné masírování jizev po operaci.

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest