Když se podíváte zpět do historie, zjistíte, že právě měsíček lékařský zdobil téměř každou předzahrádku. Hospodyně si ho pěstovaly spíše pro jeho léčivé účinky nežli pro okrasu. Koncem léta každá z nich vhodila několik květů do sádla a na plotně vykouzlila voňavou, léčivou mast na rozpraskané ruce od dřiny na poli a kolem stavení.
S měsíčkovým tématem vám nabídnu klasickou mast, jakou připravovala moje prababička (i já nejraději vařím masti starým způsobem – maceruji byliny celý víkend na chalupě na plotně. Výsledná mast pak mívá úplně jinou energii nežli když je macerována např. v pomalém hrnci)
Postup 1: Babiččina Měsíčková mast v sádle
Na plotnu si připravte nízký kastrol, dejte po něho vyškvařené vnitřní sádlo (nesolené!), asi tak 5OOg a nechejte ho rozpustit. Na zahrádce si natrhejte dvě vrchovaté hrsti měsíčkových květů (můžete je pokrájet) a vhoďte do rozpuštěného sádla. Počkejte až vzkypí, pak kastrol přendejte na okraj kamen a nechejte celý víkend pozvolna přecházet léčivé látky do tuku. Občas promíchejte a druhý den k večeru přelijte přes plátěný hadřík. Mast nalijte do skleniček a uložte na chladné a tmavé místo.
Postup 2: Měsíčková mast v rostlinném tuku
Pokud nemám možnost mast vařit na starých chalupářských kamnech, čaruji si s vymoženostmi 21. století. Připravím si pomalý hrnec, do něho odvážím rostlinné oleje – 250 g kokosového oleje a 250 ml mandlového oleje, přidám tolik okvětních plátků měsíčku (bez středových částí) aby byly potopeny. Při 80 stupni maceruji 6 hodin. Poté obsah sliji přes plátěný hadřík, opět zahřeji a přidám 7% včelího vosku a 1 lžičku včelího medu. Až se vosk rozpustí, naliji do skleniček.
Měsíčková mast je: protizánětlivá a hojivá.
Používá se na křečové žíly, ekzémy, na změkčení a zjemnění pokožky, na kožní plísně. Je vhodná i na jemné masírování jizev po operaci.