Máta je vysloveně letní záležitostí. Poslouží vám jako osvěžující nápoj i skvělý základ pro rychlé a chutné mojito na letní párty, či pokec u bazénu.
Máta peprná obsahuje 1-2% silic, z nichž je hlavní mentol, kterého je 50%. Vyrobený sirup je proto lehce chladivý a příjemně aromatický.
Výroba domácího mátového sirupu:
Do 2lt studené převařené vody vhoďte tolik pokrájené máty, aby byla pod hladinou. Přidejte 2 oloupané a odpeckované citrony a nechejte v chladu 24 hodin.
Druhý den opatrně ohřejte na 30 stupňů (při 35 stupních začínají těkat silice), sceďte a přidejte 2kg třtinového cukru. Míchejte do rozpuštění, sirup pak nalijte do lahví a uskladněte v chladu.
(Pokud máte máty dostatek a nevaříte sirup na uskladnění, můžete přidat jen poloviční dávku cukru a spotřebovat do 10 dnů).
V čem je máta prospěšná pro naše zdraví?
- podporuje trávení
- odstraňuje křeče
- působí protizánětlivě
- působí proti nadýmání
- podporuje funkci jater, slinivky, žlučníku
Tip na osvěžující alkoholové osvěžení:
- 2-3 lžíce domácího mátového sirupu
- 1 velký panák bílého rumu
- 1dl jemně perlivé vody
- 2 kolečka limetky
- 1 lžičku šťávy z limetky
- Pár kostek ledu a dva horní lístky máty na ozdobení.