Mátový sirup

od | Dub 8, 2021 | Domácí bylinné sirupy

Máta je vysloveně letní záležitostí. Poslouží vám jako osvěžující nápoj i skvělý základ pro rychlé a chutné mojito na letní párty, či pokec u bazénu.

Máta peprná obsahuje 1-2% silic, z nichž je hlavní mentol, kterého je 50%. Vyrobený sirup je proto lehce chladivý a příjemně aromatický.

Výroba domácího mátového sirupu:

Do 2lt studené převařené vody vhoďte tolik pokrájené máty, aby byla pod hladinou. Přidejte 2 oloupané a odpeckované citrony a nechejte v chladu 24 hodin.

Druhý den opatrně ohřejte na 30 stupňů (při 35 stupních začínají těkat silice), sceďte a přidejte 2kg třtinového cukru. Míchejte do rozpuštění, sirup pak nalijte do lahví a uskladněte v chladu.

(Pokud máte máty dostatek a nevaříte sirup na uskladnění, můžete přidat jen poloviční dávku cukru a spotřebovat do 10 dnů).

V čem je máta prospěšná pro naše zdraví?

  • podporuje trávení
  • odstraňuje křeče
  • působí protizánětlivě
  • působí proti nadýmání
  • podporuje funkci jater, slinivky, žlučníku

Tip na osvěžující alkoholové osvěžení:

  • 2-3 lžíce domácího mátového sirupu
  • 1 velký panák bílého rumu
  • 1dl jemně perlivé vody
  • 2 kolečka limetky
  • 1 lžičku šťávy z limetky
  • Pár kostek ledu a dva horní lístky máty na ozdobení.

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest