Mátový domácí sirup

Je vysloveně letní záležitostí. Poslouží vám jako osvěžující nápoj i skvělý základ pro rychlé a chutné mojito na letní párty, či pokec u bazénu.

Máta peprná obsahuje 1-2% silic, z nichž je hlavní mentol, kterého je 50%. Vyrobený sirup je proto lehce chladivý a příjemně aromatický.

 

Výroba domácího mátového sirupu:

Do 2lt studené převařené vody vhoďte tolik pokrájené máty, aby byla pod hladinou. Přidejte 2 oloupané a odpeckované citrony a nechejte v chladu 24 hodin.

Druhý den opatrně ohřejte na 30 stupňů (při 35 stupních začínají těkat silice), sceďte a přidejte 2kg třtinového cukru. Míchejte do rozpuštění, sirup pak nalijte do lahví a uskladněte v chladu.

(Pokud máte máty dostatek a nevaříte sirup na uskladnění, můžete přidat jen poloviční dávku cukru a spotřebovat do 10 dnů).

V čem je máta prospěšná pro naše zdraví?

  • Podporuje trávení
  • Odstraňuje křeče
  • Působí protizánětlivě
  • Působí proti nadýmání
  • Podporuje funkci jater, slinivky, žlučníku

Tip na osvěžující alkoholové osvěžení:

  • 2-3 lžíce domácího mátového sirupu
  • 1 velký panák bílého rumu
  • 1dl jemně perlivé vody
  • 2 kolečka limetky
  • 1 lžičku šťávy z limetky

Pár kostek ledu a dva horní lístky máty na ozdobení.

Bylinkové sirupy nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Aktuální akce

Bylinková škola 2018

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi

Bližší info zde ....


Podzimní bylinková škola

na  „Starém mlýně“

zahajujeme

27.9. 2018

Bližší info pouze na emailu

bylinky@bylinkyproradost.cz



Máme kalendář 2018 :-)


Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


Stránky plné astrologie a horoskopů mé kolegyně Efis


Inspirace na originální dárek

smiley