MATÉ – Cesmína paraguayská

Roste planě v Jižní Americe jako podrost v subtropických vlhkých lesích. Pěstuje se v Argentině, Brazílii, Paraguai a Jižní Americe.

Cesmína je keř 4-12 m vysoký.

Sbírají se mladé, zdřevnatělé větvičky s listy, které se suší nad otevřeným ohněm.

Listy tak ztrácí až 25% vody a sacharidy v buněčné šťávě částečně zkaramelizují. Proces se nazývá „sapeko“.

Cesmína obsahuje: 0,5-2% kofeinu, teofylin, stopy provitamínu A, 7-11% tříslovin, vitamíny skupiny B,C, sacharidy a silice.

Maté má svéráznou, natrpklou chuť, zanechává v ústech jemně nasládlý pocit.

Připravený nálev bývá lehce zakalený s pikantní vůní kouře.

Nápoj se pije horký, neslazený, spařuje se několikrát po sobě.

Použití:

  • proti únavě
  • ke zlepšení koncentrace a výkonnosti
  • posiluje nervový systém
  • podporuje trávení
  • má diuretické účinky

 

Aktuální akce

Bylinková škola 2019

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi. Zahájení

9 - 10.3.2019

Bližší info zde ....



Bylinky, naciťování se do jejich energií a komunikace s duchy rostlin."

10. - 11.11.2018

info na emailu:

kurzy@bylinkyproradost.cz


Příprava na bylinkářskou sezónu 2019

13 - 14.3.2019


Jarní bylinkaření na Šumavě

13 - 14.4.2019


Základy bylinkaření

27 - 28.4.2019

Poznávání "po šamansku"

aneb bylinkaření trochu jinak

1. -5. 5.2019


Rozvíjení intuice a komunikace s rostlinou

25 - 26.5.2019

Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


Stránky plné astrologie a horoskopů mé kolegyně Efis


Inspirace na originální dárek

smiley