MATÉ – Cesmína paraguayská

Roste planě v Jižní Americe jako podrost v subtropických vlhkých lesích. Pěstuje se v Argentině, Brazílii, Paraguai a Jižní Americe.

Cesmína je keř 4-12 m vysoký.

Sbírají se mladé, zdřevnatělé větvičky s listy, které se suší nad otevřeným ohněm.

Listy tak ztrácí až 25% vody a sacharidy v buněčné šťávě částečně zkaramelizují. Proces se nazývá „sapeko“.

Cesmína obsahuje: 0,5-2% kofeinu, teofylin, stopy provitamínu A, 7-11% tříslovin, vitamíny skupiny B,C, sacharidy a silice.

Maté má svéráznou, natrpklou chuť, zanechává v ústech jemně nasládlý pocit.

Připravený nálev bývá lehce zakalený s pikantní vůní kouře.

Nápoj se pije horký, neslazený, spařuje se několikrát po sobě.

Použití:

  • proti únavě
  • ke zlepšení koncentrace a výkonnosti
  • posiluje nervový systém
  • podporuje trávení
  • má diuretické účinky

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Aktuální akce

Bylinková škola

jaro 2020

Bližší info zde ....


Zimní konstelace Benešov

11.1.2020


Cesta k sebepoznání

19.1.2020

Bližší info zde ....


Putování do říše rostlin

25.1.2020 Benešov

Bližší info zde ....


Putování do říše rostlin

8-10.5.2020 Šumava

Bližší info zde ....


Jarní bylinkaření

15-17.5.2020 Šumava

Bližší info zde ....


Slunovratové bylinkaření

19-21.6.2020 Šumava

Bližší info zde ....


Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


Stránky plné astrologie a horoskopů mé kolegyně Efis


TOPlist