Bylinkové masti a jejich domácí výroba

Výroba mastí v podobě tuhých produktů je známá jako bylinkaření samo.

Doba a vývoj společnosti toto pradávné umění posouvá do moderních podob, které se odráží zejména v používaných surovinách.
Moje prababička, používala vnitřní vepřové sádlo, které má nižší teplotu tání nežli sádlo podkožní, tudíž se lépe zpracovávalo. Rozehřála v kastrolku přiměřeně sádla, přidala hrst bylinek, nechala vše vzkypět a odstavila z kamen. Druhý den vše rozehřála, přecedila a slila do sklenky, kterou uschovala v chladu.
Alternativci mají vůči sádlu (a živočišným produktům) výhradu a raději používají rostlinné tuky – bambucké máslo, kakaové máslo a vynikající kokosový tuk, který lze zahřívat do 200 stupňů – proto je na výrobu mastí nejvhodnější.
Nepoužívám lékárenskou vazelínu, protože její získávání je chemickou cestou a její konzistence na pokožce vytvoří povlak, který znesnadňuje účinným látkám proniknout k postiženému místu.
Pro dosažení terapeutického účinku přidávám stopové množství esenciálních olejů či dalších složek, které budou vždy uvedeny.

S láskou Lenka

Bylinkové masti a mazání nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Aktuální akce

Bylinková škola

podzim 2019/léto 2020

Bližší info zde ....


Podzimní Šamanské poznávání rostlin na "Starém mlýně"

spojené s křtem naší první knihy (Šumava)

1.11. – 3.11. 2019


Jak zpracovávat bylinky

aneb ZDRAVÁ RODINA 

16.11. 2019

jednodenní setkání (Benešov)



Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


Stránky plné astrologie a horoskopů mé kolegyně Efis


Inspirace na originální dárek

smiley


TOPlist