Když jsem byla malá, říkalo se, že lišky rostou pouze v čistých lesích. Mnoho let jsem na ně nenarazila, až teď, několik posledních let opět svou barvou oživují lesní scenérii.
Liška je jedlá, chutná houba s výraznými antimikrobiálními, antioxidačními a protizánětlivými účinky.
Působí na některé druhy gramnegativních a grampozitivních bakterií, např:
- Staphylococcus aureus
- Listeia monocytogenes
- Escherichia coli
- Enterobacter aerogenes
- Bacillus cereus.
Liška obsahuje vitamín D2, poměrně vysoké množství železa a zinku, fenoly, organické kyseliny, tokoferol. Lišky obsahují poměrně vysoké množství serotoninu (ten potřebujeme ho hlavně k nervovým přenosům a k tomu, abychom měli kvalitní spánek a netrpěli depresemi).
Pokud nevíte, jak houby k léčení zpracovávat, pokuste se je jen usušit a umlít. Budete-li mít chuť experimentovat, na mých stránkách naleznete návod, jak připravit tinkturu z hub.