Marmeláda z lipových květů je také z dalších voňavých želé, ke kterým se dá přidat jakákoliv ovocná i kořeněná příchuť. Až pokvetou lípy, vyzkoušejte lipové želé s citronem a vanilkou a lipové želé se skořicí a kardamonem.
Lipové želé s citronem a vanilkovým luskem
Postup: 3 vrchovaté hrsti otrhaných květů lípy zalijte 750 ml převařené studené vody a nechejte do druhého dne v chladu. Druhý den přeceďte přes plátěný hadřík, přidejte rozevřený vanilkový lusk, šťávu a dužinu ze dvou velkých citronů, přidejte 200g třtinového cukru, 200g želírovacího cukru a povařte dle návodu (cca 7 minut). Teplé nalijte do sklenic a otočte dnem vzhůru.
Lipová marmeláda s pomerančem, skořicí a kardamonem
Postup je stejný, jen změníme ingredience – přidejte šťávu a dužninu ze 2 pomerančů, lžičku skořice, dle chuti kousek kardamonu.