Když zjara natrháte větší množství výhonků a nebudete vědět co s nimi, zkuste si naložit jednu várku na likérek. Bude nabitý vitamínem C, což oceníte zejména v chřipkovém období. Překvapí vás specifickou, vyváženou, sladko-nakyslou chutí a vůní čerstvého jarního lesa.
Používejte výhonky pouze se smrku ztepilého.
Výroba je jednoduchá a rychlá.
2 vrchovaté hrsti smrkových výhonků,
8 kuliček jalovce,
půl lžičky puškvorce,
vše zalít 500 ml alkoholem /konzumní líh 80%/ a nechat 2 měsíce louhovat.
Poté scedit, přidat 0,5kg cukru rozpuštěného v 0,75ml vody a 5 lžic medu.
Slít do lahví a užívat po malých panácích.
Bylinné likéry nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro jejich užívání, činí tak sám, ze své svobodné vůle.