Kontakt

Lenka Martanová
mobil: +420 728 339 689 
email:bylinky@bylinkyproradost.cz

Pokud telefon nezvedám, pište prosím sms.


Osobní konzultace na adrese:
K Tužince 2357, Benešov

Likér z kdoulí

Krásné, voňavé kdoule… ale co s nimi?

Babička je mívala v pokoji ve skleněné misce. Když jsme je jako děti ochutnaly, dostalo se nám napomenutí, že „to není jedlé“. Mívaly zvláštní vůni…..

O několik let později, když jsem se zabývala středověkým léčitelstvím a dostaly se mi do rukou recepty abatyše sv. Hildegardy, objevila se vedle jedlého kaštanu a mišpule opět kdouloň s dalšími zapomenutými bylinkami a plody.

Již za středověku patřila kdoule mezi plodiny  protizánětlivé, léčící trávící trakt.

Jak je použít?

Kdoule dozrávají koncem září a v říjnu. Jejich chuť vynikne, když je necháme přejít mrazem.

Na výrobu likéru budeme potřebovat šťávu z kdoulí (jsou tvrdé a málo šťavnaté). Nechejte omyté kdoule přejít mrazem, nastrouhejte je, odšťavněte….

do 1lt kdoulové šťávy přidejte:

  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 2 celé skořice
  • 8 roztlučených hřebíčků
  • 2 roztlučené badyány
  • 10g nastrouhaných hořkých mandlí
  • 1lžičku sušené citronové kůry

Vše zalijte 1lt konzumního lihu 60% a nechejte 1 měsíc při pokojové teplotě.

Po této době přeceďte přes plátěný hadřík a přidejte 5 lžic včelího medu.

Likér užívejte jako lék – 1 malého panáka po jídle.

Bylinné likéry nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro jejich užívání, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

 

Aktuální akce

Naše kniha

kniha

Putování do říše rostlin I.

Skupinové konstelace

17. 10. 2020 Benešov u Prahy

Bližší info zde ....


Poznávání rostlin vlastní zkušeností - Téma: Jestřábník

24. 10. 2020

Bližší info zde ....


Poznávání rostlin vlastní zkušeností - Téma: Dřín

30. 10. 2020

Bližší info zde ....


Třídenní cyklus Cesta k sebepoznání, aneb Putování labyrintem našeho života

18. 10. 2020

Bližší info zde ....


Skupinové konstelace

14. 11. 2020

Bližší info zde ....


Poznávání rostlin vlastní zkušeností - Téma: Verbena - Sporýš

28. 11. 2020

Bližší info zde ....


Zahájení čtyř-víkendového cyklu Bylinkové školy

6 - 7. 3. 2021

Bližší info zde ....


Připojte se k naší informačně; diskuzní skupině na FB

TOPlist